Lansare online + demonstrație live Detectorul de bani publici

Expert Forum a lansat ghidul interactiv Detectorul de bani publici. Ghidul face parte dintr-o serie mai amplă de materiale de acest tip produse de Expert Forum și are scopul de a integra informații despre cum se formează bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici. De asemenea, ne ajută să înțelegem cum să adunăm date pentru a crea profilul unei firme sau al unei persoane cu legături politice.

Pe 7 septembrie, de la ora 17, vom prezenta ghidul online și vom face o demonstrație despre cum se pot căuta date legate de finanțare politică și profilul politic al unei companii sau al unei persoane. Cei interesați se pot înscrie la link formular. Evenimentul va fi transmis live pe pagina FB EFOR. Vor interveni: Septimius Pârvu – coordonator ghid și alți experți din partea Expert Forum, precum și alți experți care au contribuit la dezvoltarea ghidului.

[UPDATE] vezi înregistrarea evenimentului de lansare

Ghidul include informații despre baze de date publice și cum se pot acestea verifica, motoare de căutare din România sau de la nivel internațional și despre cum se pot conecta toate acestea. Nu este un ghid clasic despre achiziții publice, bugete sau despre finanțare politică, ci mai degrabă un îndrumar care arată la modul foarte practic cum se pot colecta informații din surse diverse pentru a înțelege mai bine legătura dintre bani publici și politică. Am inclus în ghid teme de interes precum programele naționale de investiții de tipul Anghel Saligny sau PNDL și pașii prin care orice cetățean poate urmări modul în care se cheltuie banii prin astfel de proiecte.

Câteva din temele acoperite:

  • Unde găsim informații despre bugete
  • Programele naționale de investiții – PNDL/Saligny și cum stabilim oportunitatea investițiilor
  • Cum se realizează o achiziție publică: etape, praguri, tipuri de proceduri, cum caut o achiziție în SEAP, cum aflu cine a câștigat o achiziție
  • Potențiale riscuri
  • Profilul unei societăți comerciale: Registrul Comerțului, beneficiari reali, Registrul Insolvenței, firme offshore, platforme de profilare a unei firme, date economice
  • Cum construim un profil politic: date legate de finanțarea partidelor, declarații de avere și interese, baze de date internaționale

Contact: [email protected], 0787.638.315

 

Proiect derulat de:

Evenimentul de lansare a ghidului face parte din proiectul ”Politici publice locale participative și relevante”, derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Asociatia Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Campania #baniipartidelor face parte din proiectul „Alegători europeni – împreună pentru integritatea electorală”, finanțat de Uniunea Europeană.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.