Depolitizarea instituţiilor cheie: un Ghid de Decizie şi Monitorizare din partea societăţii civile (GhiDeMo)

 

 
 
 
 

Depolitizarea instituţiilor cheie: un Ghid de Decizie şi Monitorizare din partea societăţii civile (GhiDeMo)

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Perioada de desfășurare a proiectului: MAI 2021 – Septembrie 2021

Noul guvern are promisiuni ambiţioase de depolitizare, dar este urgentă consultarea cu societatea pentru ca măsurile propuse să fie susţinute de cetăţeni, înainte să se ia decizii ireversibile. Interesul public şi vizibilitatea acestor teme sunt foarte mari, societatea civilă trebuie să fie parte din procesul de consultare pentru definirea rapidă a unui nou cadru.

(1) Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) e platforma ce poate susţine mare parte din reformele necesare României. Versiunea trimisă de guvern la Bruxelles în 2020 a fost criticată, inclusiv pentru lipsă de consultare cu societatea civilă, deci documentul trebuie refăcut. EFOR  va face parte din acest proces de consultare pe toate dimensiunile relevante.

(2) PNDL 3 – Anghel Saligny – MDLPA a pus în dezbatere publică proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiţii ”Anghel Saligny”, însoțit de nota de fundamentare. Documentul a fost pus în dezbatere publică pe data de 11 august 2021, iar termenul de consultare este de 10 zile, conform Legii 52/2003.

(3) Calitatea reglementării în sectoare cruciale de furnizare a serviciilor publice către cetăţeni, de exemplu piaţa de energie electrică (vezi “scandalul facturilor” din 2021). Se văd consecințele grave ale polizitării reglementatorului (ANRE) în ultimii ani. Scandaluri ca acesta pot duce înlocuirea conducerilor de instituţii, dar nu neapărat pe criterii de competență. Transparentizarea şi consultările cu societatea civilă pot soluţiona problema, prin reguli de depolitizare și profesionalizare.

(4) Companiile “de stat” sunt piatra de încercare pentru fiecare guvern nou instalat. Nu s-a găsit niciodată soluţia pentru a asigura interesului public în conducerea acestor entităţi controlând resurse enorme; nominalizările de persoane au dus la controverse, acuzaţii de clientelism şi incompetenţă. Ca şi la (2) consultarea cu societatea şi crearea unui cadru obiectiv de management al sectorului sunt urgente. EFOR va fi parte din efortul civic de advocacy în această direcţie.

Proiect derulat de:


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.