Despre ghid

Ghidul are scopul de a integra informații despre cum se formează bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici. De asemenea, ne ajută să înțelegem cum să adunăm date pentru a crea profilul unei firme sau unei persoane cu legături politice. Include informații despre baze de date publice, motoare de căutare internaționale sau despre cum se pot conecta toate acestea.

Nu este un ghid clasic despre achiziții publice sau despre finanțare politică, ci mai degrabă un îndrumar care arată cum se pot colecta informații din surse diverse pentru a înțelege dacă o firmă câștigă multe contracte din motive politice sau dacă există probleme legate de implementarea unor proiecte.

Am dedicat o secțiune specială programelor naționale de investiții de tipul Anghel Saligny sau PNDL.

Dacă aveți întrebări legate de ghid sau doriți asistență pentru utilizarea acestuia, puteți transmite întrebări prin intermediul comentariilor sau ne puteți scrie în privat aici (Google Form).

Autori: Septimius Pârvu, Ana Otilia Nuțu, Sorin Ioniță (EFOR)

Review: Valeria Tudora (achizitii), Atilla Biro (investigatii), Cezara Grama (EFOR/legislație)

Pentru sugestii ne puteți contacta la [email protected].

Despre proiect

Proiectul Politici publice locale participative și relevante pornește de la lipsa de coerență și transparență în formularea politicilor publice la nivel local, care se corelează cu lipsa unor inițiative asumate politic, vizibile care să aibă ca scop deschiderea datelor către public în sectoare cheie precum investiții publice, energie/termoficare, finanțarea partidelor sau sănătate. Evenimentele politice recente au demonstrat că la nivelul partidelor politice există o reticență de a deschide date în sectoare sensibile, cu toate că există o cerere publică. În paralel, ne propunem să dezvoltăm capacitatea cetățenilor interesați de a înțelege cum funcționează administrația locală, în special în ceea ce privește bugetele și achiziții publice și să impulsionăm creșterea transparenței în mai multe comunități din țară.

Scopul proiectului este creșterea calității politicilor publice prin consolidarea bunei guvernări din sectorul public la nivel local, monitorizare cetățenească, claritate legislativă și implementare practică în colectarea, respectiv publicarea datelor de interes public.

Mai multe detalii pot fi consultate la expertforum.ro/politici-publice-relevante.

Pune o întrebare

Ghid realizat de Expert Forum