Profilul unei persoane sau unei firme
Pentru a crea profilul unor persoane sau societăți comerciale putem lua date din numeroase surse. Unele sunt contra cost, pe când altele se pot găsi în spațiul public. De asemenea, vorbim despre date oficiale și despre informații contextuale care pot fi găsite în presă și pe conturile social media, de exemplu, ale celor pe care îi căutăm.
Primul pas pe care îl putem face este să căutăm numele pe Google sau cu un alt motor de căutare. Dacă numele este mai lung și vreți să aveți rezultate cât mai fidele puteți adăuga numele între ghilimele – ”Hexi Pharma Co”. Pentru a restrânge și mai mult căutarea puteți selecta doar anumite date sau să se afișeze doar rezultate în română sau orice altă limbă.
O societate comercială, ofertant într-o procedură de achiziție publică, poate fi cu răspundere limitată sau pe acțiuni. Mai există și alte tipuri de societăți, reglementate prin Legea 31/1990, dar acestea două sunt cele mai frecvente. La anumite achiziții pot participa și alte forme juridice, cum ar fi persoane fizice autorizate.
Există câteva diferențe între cele 2 tipuri de societăți:
SRL | SA |
Minim 1 asociat, care pot fi persoane fizice sau juridice | Minim 2 acționari, care pot fi persoane fizice sau juridice |
Maxim 50 de asociați | Nu există |
Capital minim 200 lei | Capital minim 90.000 lei |
Nu poate fi înființat prin subscripție publică | Înființat exclusiv prin subscripție publică |
Capitalul social este exprimat în părți sociale, iar valoarea minimă pentru o parte socială este de 10 lei. | Capitalul social este exprimat în acțiuni, iar valoarea minimă pentru o acțiune este de 0,1 lei |
Părțile sociale sunt mereu nominale | Pot fi nominale sau la purtător (acțiunile la purtător au fost eliminate prin legislație) |
Există doar o adunare generală a asociaților | Există o adunare generală a acționarilor, respectiv o adunare generală extraordinară a acționarilor |
Este administrată de un administrator unic sau de mai mulți administratori, care pot fi persoane fizice sau juridice. Administratorii sunt organele executive care duc la împlinire deciziile AG și asigură funcționarea societății | Poate fi administrată de unul sau mai mulți administratori (care formează Consiliul de Administrație) sau de Consiliu de Supraveghere și un Directorat – organele executive |
Profitul se împarte către asociați prin cote-părți din profitul net, sub formă de dividende | Și în cazul SA există dividende. |
Se constituie prin actele constitutive, care pot fi statut și contractul de societate. Persoanele care semnează actele sau care au un rol semnificativ în înființarea societății se numesc fondatori | La fel ca la SRL |
Părțile sociale pot fi transferate că asociați sau către terți. Modificările se fac diferit, dar implică modificarea actului constitutiv prin hotărâre AGA și raportarea la ONRC, respectiv în Monitorul Oficial în cel de-al doilea caz | Transmiterea acțiunilor se face prin înregistrarea în Registrul Asociaților și semnarea acțiunilor, dacă sunt materiale sau în Registru dacă nu sunt materiale. Pentru cele la purtător simpla posesia înseamnă proprietate și nu se fac înregistrări. Acțiunile la purtător au fost interzise prin Legea 129 din 11 iulie 2019 |
Acte precum cele legate de înmatriculare, hotărâri ale AGA, actualizarea actelor constitutive, hotărâri de dizolvare a societăților, acte de numire a lichidatorilor sau situația financiară semnată de aceștia se găsesc în Monitorul Oficial, partea a IV-a. Deși portalul afișează gratuit rezultatul căutării, consultarea documentelor se face contra cost. Puteți găsi mai ușor aceste date prin intermediul unor platforme care au conturi plătite precum www.lege5.ro, https://www.lege-online.ro sau www.sintact.ro.
Părțile III-VII pot fi consultate în variantă “pentru citire” timp de 10 zile de la publicare.
Pentru a urmări cele mai recente publicări în Monitorul Oficial trebuie să accesați meniul din stânga sus, iar pentru toată arhiva trebuie să accesați www.expert-monitor.ro, din meniul din partea dreapta.
Pentru a accesa datele detaliate, trebuie să aveți acces la un cont plătit, întrucât varianta demo afișează doar lista de documente, nu și documentele ca atare. Mai multe despre costuri găsiți detalii aici.
Datele oficiale despre firme se regăsesc la ONRC, pe portalul https://portal.onrc.ro/, respectiv serviciul Recom Online. Pentru a accesa serviciul trebuie să vă faceți un cont, iar informații sunt contra-cost. Pentru un profil minimal al unei societăți trebuie să plătiți 20 de lei, dar inițial trebui să alimentați contul cu 300 de lei. Un ghid de utilizare al portalului este disponibil pe site.
În varianta gratuită, portalul vă permite să căutați doar firma, afișează rezumatul informațiilor despre aceasta, fără a putea descărca toate datele.
Puteți căuta o firmă sau o persoană pe baza pe mai multor criterii, accesând din meniul din stânga recom online > furnizare informații. Cel mai bine ar fi să știți CIF-ul sau J-ul, care este numărul de ordine din registrul comerţului al unei firme – există și C pentru cooperative și F pentru persoanele fizice autorizate. Numărul mai conține codul județului conform SIRUTA, numărul de ordine și anul înmatriculării.
În exemplu de mai jos am căutat firme care încep cu star, iar numărul de rezultate este foarte mare. Vedeți că primul rezultat conține de fapt termenul starea. Așadar, este cât mai bine să căutați cât mai exact.
După ce ați găsit firma pe care o căutați, o bifați în listă și selectați adaugă în lot firme. Căutarea se generează în format .docx după ce achitați contravaloarea și este transmisă și pe adresa de e-mail cu care v-ați înregistrat. Istoricul interogărilor se regăsește și în contul meu – istoric interogări.
Vezi mai jos primele 2 pagini din extras. Din motive de protecție a datelor personale, unele informații sunt acoperite, însă sunt accesibile în portal. Dar mai puteți găsi date despre:
Portalul permite căutarea după numele asociaților, acționarilor sau administratorilor, dar în acest caz ar fi bine să știți CNP, CIF, data nașterii, seria CI și alte date, mai ales dacă este un nume relativ frecvent. De exemplu, dacă o să căutăm Ion Popescu sau Maria Ionescu o să primim foarte multe rezultate. Dacă mai adăugăm un prenume numărul de rezultate se reduce. Așadar, cu cât știți mai clar numele, cu atât căutarea este mai eficientă.
Platforma permite mai puține filtre de căutare decât permitea în 2014, de exemplu, când era posibil să cauți după stradă, denumiri firme schimbate, domeniu de activitate etc., ceea ce restrânse posibilitatea de a vedea de exemplu câte firme au adresa sau punctul de lucru într-un singur loc[1].
În teorie, platforma permite depunerea unei solicitări scrise pentru a obține informații despre beneficiarii reali. Beneficiar real este „orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate.”. În cazul societăţilor supuse înregistrării în registrul comerţului şi entităţilor corporative străine beneficiar real este:
”persoana fizică sau persoanele fizice care dețin sau controlează în ultimă instanță societatea supusă înregistrării în registrul comerțului prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate asupra unui procent suficient din numărul de acțiuni ori din drepturile de vot ori prin participația în capitalurile proprii ale societății respective, inclusiv prin deținerea de acțiuni la purtător, sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, alta decât o societate cotată pe o piață reglementată care face obiectul cerințelor de divulgare a informațiilor în conformitate cu dreptul Uniunii Europene sau cu standarde internaționale echivalente care asigură transparența corespunzătoare a informațiilor privind exercitarea dreptului de proprietate”.
Registrul oferă două feluri de opțiuni:
Obținerea de informații se realizează prin depunerea unei cereri, inclusiv electronic, pe site-ul ONRC, care poate fi accesată în meniu stânga - Servicii online RBR - Cerere furnizare informații din RBR. Accesul ar trebui să fie permis, conform legii, printre altele și oricărei persoane fizice sau juridice care poate demonstra un interes legitim (de exemplu, jurnaliști). În practică, conform context.ro, ”copii ale acestor declarații pot fi obținute doar de către titularii declarațiilor pe proprie răspundere privind beneficiarii reali (reprezentanții legali), precum și de către beneficiarii reali declarați”, a transmis ONRC printr-o adresă oficială.”[3] Așadar, datele se pot obține doar de un grup de restrâns de persoane.
Datele privind beneficiarii reali sunt utile pentru a înțelege cine sunt persoanele cu funcții de decizie, care pot influența modul în care se comportă o firmă. Datele sunt colectate de la persoanele juridice (vezi ghidul privind beneficiarii reali), astfel:
”Persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun o declarație privind beneficiarul real, în Registrul central organizat la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în următoarele situații:
a) la înmatriculare și
b) ori de câte ori intervine o modificare a beneficiarului real sau a datelor de
identificare ale beneficiarului real. Termenul pentru depunerea declaraţiei este de 15
zile de la data la care a intervenit modificarea.
În plus față de obligațiile prevăzute la literele a) și b), persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului care au în structura acţionariatului entităţi înmatriculate/înregistrate şi/sau care au sediul fiscal în jurisdicţii necooperante din punct de vedere fiscal şi/sau în jurisdicţii cu grad înalt de risc de spălare a banilor şi/sau de finanţare a terorismului şi/sau în jurisdicţii aflate sub monitorizarea organismelor internaţionale relevante, pentru risc de spălare a banilor/finanţare a terorismului, depun și o declarație anuală, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.” Lista de jurisdicții necooperante din punct de vedere fiscal, cu risc de spălare a banilor este accesibilă aici și include țări precum Guam, Panama sau Fiji.
O platformă deschisă care vă poate ajuta la căutare este Open Ownership. Deși nu este specific construit pe baze de date legate de România, conține informații și despre beneficiari reali din România.
Buletinul procedurilor de insolvență – www.bpi.ro - ilustrează registrul de măsuri luate în instanță și de administratori judiciari/lichidatori în cazul unei societăți în insolvență. O firmă intră în insolvență când nu își mai poate plăti datoriile, certe, lichide și exigibile. Din portal putem afla date despre creditori și debitori, decizii de intrare în insolvență și faliment, date despre administratori judiciari. Citește mai multe despre insolvență aici.
Pentru a căuta o firmă mergem la meniul din stânga > persoane publicate în BPI. Putem căuta după nume sau preferabil după CIF. Pentru a afla detalii apăsăm pe mai mult.
Furnizarea informațiilor se face pe baza unei solicitări direct din platformă, accesând opțiunea Formulare online furnizare informatii BPI.
Există și alternative gratuite, dar care nu asigură neapărat același grad de certitudine (Recom fiind sursa oficială) și nici același grad de granularitate. Pentru informații generale puteți folosi câteva dintre următoarele portaluri, pe piață existând o diversitate mult mai mare de astfel de portaluri:
Portalul termene.ro sprijină activitatea Expert Forum prin asigurarea de acces gratuit la platformă.
Termene.ro este o platformă complexă care agregă date din multe surse, informațiile fiind actualizate constant. Pentru a face profilul unei firme este preferabil să folosiți un astfel de instrument, întrucât economisiți timp și veți putea consulta o cantitate foarte mare de informații într-un singur loc, prin câteva click-uri.
Ce oferă platforma:
Pentru exemplul de mai jos am căutat Tel Drum S.A. Partea introductivă ne arată informații generale, dar importante:
Secțiunea recipise ANAF se arată lista de declarații obligatorii depuse la ANAF – D112 (contribuțiile, impozitul și evidența salariaților), D300 (decont de taxă pe valoarea adăugată) etc. fără a putea consulta documentele. Mai jos avem și restanțele la ANAF – adică sume care nu au fost plătite, inclusiv la nivel istoric.
Una din secțiunile esențiale este cea legată de asociați/acționari, unde vedem asociații (cu părți deținute) sau acționarii, respectiv alte persoane autorizate precum administrator, administrator judiciar, cenzor etc. Foarte utilă este ilustrarea grafică, ce ne permite să vedem ușor relațiile cu proprietarii, dar și cu alte firme. Dacă ne interesează ce firme mai deține o anumită persoană este mult mai ușor să vedem prin acest grafic decât să căutăm individual la Recom, mai ales dacă nu știm decât numele persoanei. În exemplu de mai jos numele persoanelor fizice au fost șterse din motive care țin de date personale, însă în platformă puteți vedea toate informațiile.
De asemenea, mai jos vedem alte firme la care persoana pe care o căutăm are o anumită funcție (asociat, administrator etc) care se înregistrează la Registrul Comerțului.
Următoarea secțiune ne arată conexiunile conform mențiunilor din Monitorul Oficial partea a IV-a, care include modificări ale structurilor de conducere. Spre deosebire de Monitorul Oficial, termene.ro ne arată datele grafic și istoric. De aici putem când a intrat/ieșit o persoană fizică sau juridică dintr-o firmă și putem corela cu intrarea într-o funcție politică, succesul firmei, posibile contracte cu o instituție în care deține o funcție, în paralel cu pasarea firmei către o persoană de încredere etc. Prin selectarea unui anumit an, care corespunde unei anumite persoane fizice sau juridice putem deschide și hotărârea respectivă. Exemplul de mai jos ne arată o decizie în care a fost co-optat un nou asociat, care sunt părțile fiecărui asociat după modificare și alte schimbări. Dintr-un astfel de document putem afla, printre altele și cine este fondatorul unei firme, fapt care poate fi util pentru a înțelege succesul real sau bazat pe alte mecanisme ale unei firme.
Mai departe, mai putem vedea:
Secțiunea de achiziții publice este foarte utilă pentru a observa cum a crescut o firmă sau, dimpotrivă, cum i s-a redus semnificativ numărul de contracte. Secțiunea arată achiziții directe sau contracte câștigate prin proceduri competitive, pe ani. În partea de jos puteți vedea lista de contracte, iar prin apăsarea căsuței din dreapta (vezi achiziție) puteți ajunge la o descriere succintă, respectiv puteți să accesați pagina din SEAP.
În continuare puteți vedea datele financiare. Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă, am explicat pe scurt ce înseamnă fiecare dintre secțiuni.
Următoarele secțiuni ilustrează grafic:
Ultimele secțiuni se referă la dosare în instanță și decizii legate de insolvență. Putem căuta folosind filtre legate de materia juridică (penal/civil/faliment etc) și stadiul procesual, adică unde află în acest moment dosarul ca progres (apel, fond etc). Dacă selectăm săgeata din dreapta, putem vedea mai multe informații despre dosar. Dosarul poate fi adăugat la monitorizare, iar utilizatorul va primi informații despre acest subiect când apar modificări.
Ca orice entitate juridică, firmele trebuie să depună situații financiare anuale, cu termen pe 30 mai. Complexitatea informațiilor poate depinde de profilul financiar al firmei. Informațiile fiscale și bilanțurile se găsesc pe site-ul Ministerului Finanțelor. Puteți căuta după CIF sau denumirea firmei și județ. Pagina introductivă afișează un profil general al firmei, inclusiv ultimele înregistrări, prelucrări de date, contribuții și impozite. Din partea de jos a paginii puteți selecta un an pentru a vedea profilul economic al firmei.
Ce ne-ar putea interesa (am definit câteva dintre aceste secțiuni mai sus, în capitolul dedicat termene.ro).
Date despre societățile pe acțiuni puteți găsi și pe site-ul bursei - www.bvb.ro. Mergând la căutare avansată (dreapta sus) puteți căuta firme fie după nume, fie după domeniul de activitate (CAEN) sau introducând orice informații în câmpul caută. Pentru a vedea profilul unei firme trebuie să apăsați butonul din partea stângă. Pe lângă profilul strict economic sau informații legate de acțiuni, mai puteți găsi informații de interes precum: raportul anual, hotărâri AGA, calendar financiar, structura acționariat.
În anumite cazuri, deținătorul unei firme nu este din România sau este o societate care este înființată într-o jurisdicție străină. Aceste companii se înființează în alte țări pentru a beneficia de anonimitate, pentru a ascunde proprietarii companiei sau de a beneficia de anumite beneficii fiscale. Deși o companie off-shore nu este în mod automat una care comite ilegalități, experiența a arătat că există numeroase cazuri în care companii înființate în Cipru, Malta sau în alte paradisuri fiscale au fost implicate în scandaluri. Beneficiul pentru proprietarii care apelează la aceste companii este transparența redusă. În multe cazuri, accesul la companiile off-shore este dificil, întrucât registrele comerciale sau instituțiile care înființează aceste companii s-ar putea să nu publice date sau să le transmită în mod limitat. Pentru fiecare țară există registre diferite și trebuie să căutați în mod distinct.
Vedeți câteva investigații legate de companii offshore:
- Rise Project - Pandora Papers: Primarul Negoiță – beneficiar nedeclarat
Vezi și bazele de date internaționale
Sunt mai multe informații pe care le putem culege despre un proprietar de firmă, incluzând istoricul profesional, politic, penal, poziții în funcții publice etc. Toate aceste informații trebuie puse în context, întrucât nu mereu faptul că un proprietar de firmă a fost membru al unui partid poate explica succesul unei firme. Dar mai multe informații corelate ne pot ajuta să construim acest profil și să înțelegem dacă poate avea un rol asupra succesului companiei sau poate influența achizițiile publice.
Din date publice putem afla dacă o persoană a fost candidat, a deținut o funcție publică sau a deținut o funcție de conducere într-un partid. În mod direct nu putem afla dacă o persoană este membru de partid, dar putem vedea datele menționate anterior, ceea ce indică faptul că este membru.
Pentru a afla dacă o persoană a candidat, puteți afla de pe paginile web ale birourilor electorale centrale, pentru fiecare tip de alegeri. Baza de date cu istoricul BEC-urilor se regăsește aici. De notat că pentru fiecare scrutin există un nou BEC, cu alt site. Nu există o bază de date centralizată cu toți candidații. Fiecare site are o secțiune care se numește candidați. În 2016, de exemplu, candidații se găsesc aici.
Cel mai ușor este să folosiți platforma banipartide.ro, secțiunea dedicată candidaților, unde EFOR a inclus peste 700.000 de nume, persoane care au candidat începând cu anul 2004.. Puteți folosi câmpul generic pentru căutarea unui nume sau vă puteți folosi de filtre. Ghidul pentru o căutare avansată este disponibil aici.
O sursă alternativă de informații este portalul Agenției Naționale de Integritate, unde se publică declarațiile de avere și interese. Puteți căuta direct în motorul de căutare sau puteți căuta avansat.
Dacă selectați și categoria de candidatură, numărul de căutări se restrânge. Dacă introduceți un nume relativ comun, fără funcție sau județ, respectiv data de început și final, numărul de căutări se va restrânge. În exemplu de mai jos am introdus Traian Băsescu, fără un alt filtru, iar rezultatele ne arată toate declarațiile de avere și interese de la toate alegerile, dar și declarațiile obligatorii anuale sau la început și final de mandat obligatorii.
Declarația de interese ne arată la punctul 4 dacă persoana face parte dintr-un organ de conducere, administrare și control în cadrul partidelor politice, fie că poziția este remunerată sau nu.
Pentru a afla dacă este sau a fost într-o poziție publică nu există neapărat o bază de date centralizate. Declarațiile ne oferă o mare parte din informații, însă puteți căuta și specific pentru anumite instituții, cum ar fi parlamentul puteți găsi:
Un indicator al faptului că o persoană este membru de partid este faptul că plătește o cotizație. În România, nu există nicio listă publică care să reflecte membrii de partid. Anual, până pe 30 aprilie, partidele politice au obligația să publice cotizațiile peste 10 salarii nominal în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, informațiile analizate de EFOR arată că plata cotizației – deși este reglementată prin statut, inclusiv cu sancțiuni – nu este neapărat un indicator clar, întrucât numărul de cotizații pare mai redus decât cel al membrilor vehiculați de partide în tot felul de declarații publice.
Pentru a căuta o cotizație sau o donație, puteți merge pe site-ul oficial cu legislație, legislatie.just.ro. În câmpul cuvânt/cuvinte din text introduceți numele persoanei. Țineți cont de faptul că maria grapini și grapini maria nu este aceeași căutare. Dacă numele nu este neapărat comun, cum este în acest caz, puteți introduce doar grapini. De asemenea, la emitent selectați partide politice.
Puteți selecta și tipul documentului act, iar la rubrica cuvânt din titlu puteți adăuga cuantum total. Dar cu cât introduceți mai multe filtre este posibil să vă afecteze căutarea.
Pentru persoanele juridice puteți introduce și CIF.
Datele afișate – declarațiile anuale - includ organizația unde s-a înregistrat cotizația, numele persoanei, cetățenia, valoarea cotizației, respectiv data la care a fost plătită. În exemplul de mai jos data nu este exactă și partidele politice ar trebui să declare ziua, luna și anul. Tot în același documente găsiți și donatorii cu sume peste 10 salarii/an, dar și cei care au împrumutat partidele.
Numele sunt deseori scrise diferit și trebui să fiți atenți că pot fi persoane diferite care au nume asemănătoare sau identice. Începând cu 2016 nu se mai publică CNP-urile în Monitorul Oficial, așadar puteți merge doar pe instinct când vine vorba de numele unei persoane în mai mulți ani, astfel:
Cu toate acestea, la raportările mai vechi puteți găsi și aceste informații.
Puteți afla și dacă o persoană a donat în campania electorală. De-a lungul timpului formatele de publicare în Monitorul Oficial s-au schimbat, dar din 2016 au fost constante. După alegeri, partidele trebuie să publice în Monitorul Oficial raportul de venituri și cheltuieli, unde sunt incluse și persoanele care au contribuit la campania electorală. Din păcate, căutarea nu este neapărat cea mai ușoară și poate limita rezultatele. Dar puteți introduce Autoritatea Electorală Permanentă la emitent, raport la tipul documentului și veniturilor și cheltuielilor electorale la text. Dacă știți un nume specific, puteți include la rubrica textul conține.
Puteți adăuga și o periodă, respectiv și numele unui partid, de la opțiunea schimbă criteriile de căutare, adaugă cuvinte
În timpul campaniilor electorale, AEP publică și situații ale contribuțiilor, de regulă săptămânal, care reflectă banii intrați din venituri proprii ale candidaților, donații și împrumuturi în campanie. Țineți cont că dacă există un împrumut nu puteți vedea cine a împrumutat candidatul, ci doar ce a declarat acesta.
Alternativ, puteți găsi rapoartele din ultimii 4-5 din ani și pe portalul www.finantarepartide.ro, dezvoltat de AEP. După ce selectați un partid în meniul din partea stângă – istoric finanțare partide, selectați finanțare privată pentru a vedea rapoartele partidelor, respectiv finanțare campanii electorale pentru a vedea rapoartele legate de campaniile electorale. La secțiunile legate de art. 49 găsiți raportul de venituri și cheltuieli, iar la cele legate de art. 51 pe cele legate de venituri totale pe anumite categorii (donații, cotizații, împrumuturi, alte venituri), respectiv numele celor care au donat sau cotizat peste 10 salarii sau au acordat împrumuturi peste 100 de salarii.
O alternativă complexă și mai ușor de folosit, dezvoltată de EFOR este portalul www.banipartide.ro. Acesta conține istoricul complet începând cu 2006, incluzând finanțarea partidelor, campanii electorale, subvenții și rapoarte. Puteți căuta integrat în secțiunea Caută în toate seturile de date - https://db.banipartide.ro/ , disponibilă pe prima pagină. Motorul de căutare permite căutarea persoanelor fizice și juridice care au dat bani la partid sau pentru campania electorală. Persoanele juridice le puteți căuta după nume sau după CIF.
Alternativ, puteți căuta pentru finanțarea partidelor în secțiunea partide, meniul din dreapta, cu două opțiuni:
În exemplu de jos se vede că dacă introduceți un nume precum Sorin Oprescu, care a fost și candidat și donator, vor fi afișate toate rândurile care includ acest nume.
Pentru campanie, trebuie să selectați fiecare campanie în parte și să alegeți opțiunea contribuții, din partea stângă a ecranului. Contribuțiile la campanii sunt integrate în motorul de căutare de la https://db.banipartide.ro. Puteți căuta după lista de candidați care au adus contribuții și puteți vedea felul contribuției: donații, venituri proprii sau împrumuturi, precum și partidul din care provin aceștia. Nu există această opțiune decât pentru alegerile din 2019 și 2020.
Câteva informații importante:
Pentru a afla care sunt principalele reguli și standarde privind finanțarea politică, urmăriți campania #baniipartidelor, inițiată de EFOR. În cadrul campaniei explicăm foarte simplu cum funcționează finanțarea politică.
Conform legii, există mai multe situații în care o persoană trebuie să depună declarații de avere și interese. Puteți afla cine trebuie să depună declarații de avere și interese din art. 1 al Legii 176/2010. Dar, pentru a simplifica, cei mai mulți dintre funcționari, magistrați și aleșii trebuie să depună astfel de declarații.
Declarațiile se depun:
Declarațiile se găsesc pe paginile web ale instituțiilor și pe portalul integritate.eu, iar din 2021 se depun electronic, prin intermediul unei platforme dedicate. Vezi aici un ghid cu privire la conținutul celor două declarații.
Declarația de avere cuprinde:
Secțiunea venituri ne poate arăta, printre altele:
Declarația de interese
Declarația de interese cuprinde următoarele informații:
Ce ne poate interesa din declarația de interese:
Există mai multe surse din care puteți afla dacă o persoană a fost cercetată penal sau a fost condamnată. În primul rând, pentru cazuri legate de corupție sau fraudă cu bani europeni ne putem uita pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție - www.pna.ro, unde putem vedea atât dosare penale, cât și condamnări definitive.
Atenție - urmărirea penală nu înseamnă neapărat că persoana respectivă a fost și condamnată, ci doar că a fost investigată. Doar o instanță poate decide asupra vinovăției sau nevinovăției unei persoane.
A doua secțiune de căutare – condamnări definitive – ne arată care sunt persoanele condamnate în urma unei hotărâri judecătorești.
În urma căutării puteți vedea o listă de comunicate care reflectă diverse acțiuni pe care DNA le-a întreprins în dosare care se referă la Elena Udrea.
Fiecare comunicat ne arată cine sunt inculpații, care sunt învinuirile care li se aduc, la ce instanță a fost trimis dosarul și dacă fost întreprinse măsuri împotriva acestora (de exemplu, impunerea arestului preventiv).
Pentru cazuri legate de criminalitate organizată, puteți consulta pagina DIICOT. Puteți fie să urmăriți comunicatele de presă din secțiunea mass media sau puteți căuta cu motorul de căutare.
Datele despre hotărârile instanței se regăsesc pe Portalul Instanțelor. Pentru a vedea care sunt dosarele unei instanțe trebuie să apăsați pe județ și apoi să selectați instanța din listă. Circumscripțiile sunt împărțite în 15 zone, conform jurisdicției curților de apel. Pentru fiecare dintre aceste zone găsiți judecătorii, tribunale și curți de apel.
În partea strângă aveți opțiunea dosare. Pentru fiecare instanță puteți căuta după număr dosar, obiect sau parte, fără a exista filtre mai detaliate. Datele afișate sunt similare pentru toate instanțele din România, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție. Puteți găsi un ghid de utilizare aici.
Puteți căuta și folosind motorul de căutare din partea dreapta sus a paginii web, care este unul general pentru tot site-ul. Poate fi util mai ales dacă aveți un nume care nu este comun sau știți un număr de dosar. Cu toate acestea, este de dorit să nu introduceți cuvinte foarte generale de tipul: popescu, 2020, dosar etc. Un exemplu bun de căutare ar fi să introduceți numele părții, anul dosarului, numele instanței, obiectul și materia dosarului, pe modelul: liviu nicolae dragnea, 2019, tribunalul teleorman etc. Chiar dacă nici așa căutarea nu este foarte exactă, măcar reduce numărul de răspunsuri:
Pentru a reduce aria de căutare, putem apela la o serie de măsuri:
Citare prin publicitate se aplică acolo unde nu există un domiciliul cunoscut. Dacă apăsați pe titlu vi se afișează citația.
Pagina cu informații despre dosar cuprinde date despre:
Portalul nu permite selecții pentru export, însă pune la dispoziție un API pentru cei interesați să acceseze date bulk.
Căutăm pe pagina web ICCJ în ideea că este instanța supremă și este posibil ca dosarele să fi ajuns aici în urma unor proceduri de contestare - www.scj.ro/ și www.iccj.ro/ (din 2021, dar redirecționează tot către primul site). De asemenea, aici se pot găsi dosare de înaltă corupție legate de politicieni. Informațiile de pe acest site nu se găsesc și pe portalul instanțelor.
Dacă apăsați pe numărul dosarului, vi se afișează:
Pentru a vedea deciziile puteți consulta www.rolii.ro. Portalul este foarte util întrucât ne ajută să înțelegem ce a decis instanța în cazul unei condamnări sau achitări. Pentru a folosi platforma, este indicat să știți numărul dosarului sau alte date cât mai exact. În cazul de mai jos am luat chiar un dosar în care Expert Forum este reclamant, prin care am dat în judecată mai multe instituții din țară cu privire la accesul la informații. Știm că dosarul a fost judecat de Tribunalul Alba și am găsit numărul de dosar.
Cu numărul de dosar mergem pe site-ul ROLII și adăugăm data deciziei, care este publicată pe portalul instanțelor, adăugăm județul. Putem adăuga orice alte informații cunoaștem. Definirea obiectului dosarului poate fi mai complicată, întrucât nu toate instanțele au denumiri identice, iar termenii pot fi diferiți. Prezența unei decizii în rezultatul căutării depinde și de transmiterea de către instanță în portal.
Când vorbim de imobile, avem două tipuri de registre, care sunt integrate:
Datele legate de proprietate ne pot ajuta să înțelegem mai bine cine deține un imobil.
Printre altele, cartea funciară ne oferă informații despre numele sau denumirea proprietarului și ale titularului dreptului real asupra imobilului, dreptul de administrare, dreptul de concesiune și dreptul de folosință cu titlu gratuit, corespunzătoare proprietății publice. Conform legislației, informațiile legate de rețeaua geodezică națională, hărțile oficiale, cadastrul și publicitatea imobiliară sunt informații publice și sunt administrate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, fiind accesibile pentru consultare oricăror persoane fizice sau juridice contra cost. Extrasul de carte funciară conține informații cu privire la suprafața imobilului și descrierea acestuia, la dreptul de proprietate și eventualele sarcini existente asupra imobilului.
Datele sunt accesibile pe www.ancpi.ro, partea de jos a site-ului. Pentru a accesa aceste date, trebuie să vă creați un cont și să plătiți taxa aferente serviciului pe care îl doriți. De exemplu, pentru extras de carte funciară, trebuie să plătiți 20 de lei.
Pentru a primi un extras de carte funciară despre un imobil trebui să știți minim două informații dintre: număr de carte funciară, număr cadastru, număr topografic, care se pot obține de la oficiul de carte funciară și publicitate imobiliară sau identificatorul electronic.
Numărul electronic îl puteți obține din mai multe surse: un extras CF mai vechi, contractul de cumpărare sau din aplicația ANCPI, dacă știți unde este plasat imobilul – nu puteți căuta după adresă.
Vezi mai jos prima pagină a extrasului de carte funciară:
Câteodată este posibil să nu avem numele unei firme, dar ne interesează un site și vrem să îl știm cine îl deține. De exemplu, vrem să vedem cine deține un site care primește foarte mulți bani din subvenții, de la partidele politice, pentru reclame. Sunt companii care au pagini web, dar nu trec nicio informație legată de persoana juridică în mod public. Deținătorii paginilor web se înregistrează, iar o parte din date pot fi consultate online. În România putem afla cine este deținătorul unui site prin consultarea paginii web www.rotld.ro. Trebuie să accesați secțiunea WHOIS și să introduceți numele paginii web sub format paginaweb.ro sau alte extensii precum cele listate mai jos.
Căutarea ne arată cine este deținător, când a fost înregistrat, când expiră, orașul/județul și date de contact ale deținătorului. Mai departe, putem aplica pașii de mai sus pentru a face un profil deținătorului.
Dacă vreți să căutați numele unei persoane într-o bază de date care vă poate aduce rezultate legate de activitatea acesteia la nivel internațional și doar în România, puteți utiliza mai multe opțiuni:
OCCRP Aleph
Este un proiect al OCCRP, care include o bază de date cu peste 252 de seturi de date din 141 de țări și teritorii. Motorul de căutare duce la rezultate limitate, însă pentru căutări aprofundate trebuie să va faceți un cont, la cerere, accesul fiind acordat jurnaliștilor și activiștilor interesați să caute traseul banilor. De aici puteți culege articole de investigație, date despre o persoană, conexiuni cu politicieni sau alte persoane influente, cu dosare penale etc
În exemplu de mai jos am folosit numele Elena Udrea. De la dataset putem selecta baza de date în care vrem să căutăm.
În cazul de mai jos cu siguranță vorbim de altă persoană, nu de politicianul Elena Udrea.
Fiecare filtru din stânga ne ajută să selectăm mai detaliat limba în care să fie scrise materialele, datele între care a apărut, tipul de entitate sau alte nume de care să fie legat cel al persoanei căutate.
OCCRP ID
Baza de date https://id.occrp.org/ este dezvoltată tot de OCCRP. La https://id.occrp.org/databases/ puteți găsi o listă de baze de date relevante, din toată lumea, pe care le puteți folosi individual în alte căutări. Dacă există informații care nu se găsesc în aceste baze de date, se pot face solicitări către OCCRP.
Offshore leaks - ICIJ
ICIJ Offshore Leaks Database include date strânse din diverse leak-uri precum Panama sau Pandora Papers.
Portalul afișează detalii despre datele de înființare, agentul care a înființat-o și proprietari.
Pentru a căuta date despre companii la nivel internațional puteți folosi și Open Corporates.
Câteodată, informații nu mai sunt accesibile, întrucât site-urile au dispărut, din diverse motive. Una dintre cele mai bune resurse în acest sens este platforma WaybackMachine, care arhivează pagini web.
De exemplu, vrem să căutăm cine au fost candidații la europarlamentarele din 2009 și nu mai avem site-ul oficial la dispoziție - www.bec2009pe.ro. Putem căuta, desigur, în alte surse, dar noi vrem să găsim informația originală.
Web Archive a arhivat pagina de 57 de ori între 2009 și 2022. Putem alege ce variantă salvată vrem să o consultăm apăsând pe o dată și selectând o imagine (snapshot).
Am ales un snapshot din 2010, pentru că dacă alegeam unul făcut înainte să se publice listele cu candidați cel mai probabil nu găseam informația. Vedem mai jos listele cu candidați din 2009, de pe site-ul oficial. Câteodată este posibil să nu fie arhivate decât părți din site. În unele cazuri nu o să găsiți fișiere care pot fi descărcate precum pdf sau xls, dar o să găsiți textul. O astfel de platformă este utilă și pentru a compara aceeași informație în diverse momente și pentru a vedea dacă au fost modificate informații.
[1] Vezi ghidul Rise Project - https://www.riseproject.ro/wp-content/uploads/2013/02/RISEProject_FollowTheMoney2014.pdf