Colegul nostru Septimius Pârvu a participat pe 8 noiembrie alături de Maria Krause (expert electoral), reprezentanți ai Centrului pentru Inovare Publică și Coaliției Cod Electoral Acum, precum și de reprezentanți ai mass media și ai partidelor politice, la dezbaterea organizată de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la modificarea Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Printre temele importante discutate se numără modul de alocare a subvențiilor, limitele acestora, transparența raportării modului în care se cheltuie banii, precum și creșterea limitelor pentru venituri și cheltuieli în campania electorală. De asemenea, am solicitat reglementarea unor aspecte privind aprobarea subvențiilor pentru partide, în sensul în care algoritmul pentru alocarea subvențiilor să fie unul mai predictibil (de tipul sumă per vot), iar AEP să nu poată solicita suplimentarea subvențiilor. Deși o parte din proiectul AEP crește transparența legată de publicitatea politică și solicită partidelor să marcheze reclamele și să raporteze către AEP, informațiile dintre aceste rapoarte nu sunt accesibile publicului, fapt care reduce transparența per ansamblu și limitează impactul oricăror modificări. În perioada următoare, AEP trebuie să producă un raport cu propunerile acceptate și cele respinse.
Comentariile trimise săptămâna trecută de EFOR și parteneri către AEP pot fi consultate aici.
Înregistrarea integrală a evenimentului ar înregistrarea evenimentului este disponibilă mai jos:
Proiectul Politici publice locale participative și relevante este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Activitățile de transparentizare a finanțării politice fac parte din proiectul “Effective Combat Against Corruption” (ECAC) implementat cu sprijinul Biroului Afacerilor Internaţionale cu Narcotice și Aplicarea Legii (INL) în parteneriat cu CEELI Institute (Central and Eastern European Law Initiative) și International Foundation for Electoral Systems (IFES).