VIDEO Cum se vor organiza alegerile din 2024?

Expert Forum va organiza pe 5 martie, începând cu ora 12, o dezbatere online despre alegerile din 2024. Evenimentul are loc în contextul în care alegerile europarlamentare au fost comasate cu cele locale, iar această decizie politică implică numeroase modificări legislative ce trebuie realizate cu puțin timp înaintea datei alegerilor, dar generează și numeroase probleme legate de drepturile alegătorilor și candidaților, coerența campaniilor electorale sau finanțarea acestora. Vom porni de la o listă de modificări cu impact major ce trebuie implementate și vom dezbate despre cât de realist este să le mai facem în timpul rămas, fără a crea instabilitate, și dacă aceste măsuri sunt în conformitate cu standardele internaționale asumate de România.

EFOR a arătat deja că legislația pentru europarlamentare are numeroase lipsuri și ar fi trebuit îmbunătățiță și corelată cu alte legi electorale, pentru a asigura organizarea scrutinului în condiții optime. Mai mult, am expus deja o serie de motive pentru care comasarea alegerilor cu mai puțin de patru luni înaintea zilei votării nu este recomandată.

La eveniment vor fi invitați parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice cu rol în organizarea alegerilor și ai partidelor politice, precum experți electorali și jurnaliști. Evenimentul va dura aproximativ două ore și va fi transmis live pe pagina Facebook EFOR.

Cum se vor organiza alegerile din 2024? | 5 martie, ora 12, Zoom | Pentru a participa vă puteți înscrie aici.

Agenda 

12.00 – 12.20 – Impactul comasării alegerilor din 2024. Problemele fundamentale ale OUG privind organizarea alegerilor locale și europarlamentare

Laura Ștefan – Director executiv, Expert Forum

Septimius Pârvu –  Coordonator program electoral, Expert Forum

12.20 – 13.15 – Perspectiva partidelor politice, structurilor asociative ale administrației publice locale și instituțiilor publice implicate în organizarea alegerilor cu privire la efectele comasării

Marian Muhuleț, Vicepreședinte, Autoritatea Electorală Permanentă
Radu Mihail – Senator, lider al grupului parlamentar USR de la Senat
Miklos Zoltan – Deputat UDMR
Adrian Teban – Președintele Asociației Orașelor din România
Ramona Strugariu – Europarlamentar, Co-președintă REPER
Marius Pașcan – Vicepreședinte, Partidul Mișcarea Populară

13.15 – 14.00 – Alte intervenții

 

 

Contact:

Septimius Pârvu, Coordonator program electoral, septimius.parvu@expertforum.ro, 0787.638.315

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.