Dezbatere în cadrul Strategiei Naționale Anticorupție pe tema transparenței serviciilor publice și guvernării deschisă

Expert Forum a ajutat Ministerul Justitiei cu o dezbatere publică pe transparența și guvernarea deschisă. Concluziile folosesc pentru Strategia Naționala Anticorupție 2016–2020 (SNA). S-au discutat două teme sensibile ce trebuie prinse în strategie:

1. banii de investiții transferati de la centru catre primării și consilii județene: cum să facem să fie mai stabili, transparenți și bazați pe criterii obiective, nu clientelism, asa cum arată rapoartele EFOR că s-a întâmplat in anii trecuti – www.expertforum.ro/clientelism-2016/


2. îmbunătățirea guvernanței corporative in companii publice, tot pentru combaterea risipei și clientelismului; aici avem un proiect nou, comparativ, pe RO, BG, CZ, IT


Am avut un record de patru ministri participanti: Costin Borc (Vicepremier, Economie), Raluca Prună (Justiție), Anca Dragu (Finanțe), Violeta Alexandru (Dialogul Civic), plus secretara de stat Sorana Baciu, directori din MDRAP, Justitie, presedintele RADET, noua echipa a dnei Firea de la Primăria Capitalei, diversi ONGisti, targoveti, osteni.


A ramas ca cele doua teme cruciale de discutie – canale majore de sifonat resurse publice de catre clasa politica – vor fi incadrate cu indicatori si incluse in SNA. Pentru ca prioritatea trebuie sa fie combaterea marii coruptii, clientelismului politic si capturii statului, nu fuga dupa mica coruptie de ghiseu. Sa vedem.

 

Principalele declarații

Costin Borc: Nu trebuie să facem confuzia între decizii proaste de business şi fapte ilegale în administraţia publică

Vicepremierul Borc vrea condiţii la stat, ca în business: Funcţionarii din achiziţii, schimbaţi la fiecare trei ani

Raluca Pruna: Combaterea coruptiei prin mijloace penale a atins viteza de croaziera, trebuie pus accentul pe preventie

Normele de aplicare a Legii privind managementul companiilor de stat, gata la finalul lunii iulie, înainte de termen

Trei sferturi dintre primariile comunelor din Romania sunt in faliment tehnic

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.