Cum transparentizăm alegerile: accesul la date în context electoral

 

Expert Forum organizează o dezbatere pe tema accesului la date în context electoral. Evenimentul are loc pe 15 septembrie, începând cu ora 11.00 și va fi organizat în format online. Scopul dezbaterii este de a  discuta despre situația actuală privind datele deschise legate de procesele electorale și politice și de a găsi modalități de îmbunătățire a mecanismelor prin care acestea sunt colectate, gestionate și publicate, pentru a asigura accesul celor interesați.

Discuția este relevantă în contextul în care la nivel european a intrat în vigoare Directiva privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, iar Parlamentul a adoptat Legea nr. 179/2022 privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public. Mai mult, normele de aplicare sunt în stadiul de pregătire, iar noul cadru legislativ va impune noi reglementări pentru instituțiile publice în acest domeniu. Nu în ultimul rând, angajamentul nr. 7 din Planul de Acțiune al OGP 2022-2024 își propune să faciliteze colaborarea dintre instituții publice și comunitatea de reutilizatori pentru creșterea numărului și calității datelor publicate, precum și a gradului de reutilizare și impact. Având în vedere că în 2024 se organizează patru runde de alegeri, publicarea datelor în formate accesibile publicului ar trebui să reprezinte una dintre prioritățile instituțiilor responsabile, iar o discuție despre acest subiect ar trebui să înceapă cât mai curând.

Expert Forum va prezenta concluzii legate de mai multe rapoarte publicate cu privire la acest subiect, care includ teme precum accesul la date privind finanțarea politică, candidaturi și rezultate, respectiv accesul la date privind aleșii locali. Cel mai recent raport privind datele legate de rezultate și aleșii locali este disponibil la https://expertforum.ro/alesi-locali-2020/.

Agenda evenimentului este disponibilă aici.

La eveniment sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor publice (AEP, MLDPA, MAI, INS, ANSPDCP și altele), experți în domeniu, observatori electorali, cetățeni interesați și jurnaliști. Evenimentul va fi transmis public, iar înregistrarea este deschisă tuturor celor interesați de acest subiect. Pentru înscriere, vă rugăm să completați chestionarul de aici. 

Vedeți și lista de seturi de date realizată de EFOR. Puteți lăsa comentarii despre seturile de date existente sau seturi de date care ați vrea să fie publicate în document.

Înregistrarea discuției este disponibilă la jos:

 

Detalii suplimentare la [email protected] și 0787.638.315 / Septimius Pârvu, coordonator  de proiect.

Sursa foto: Designed by rawpixel.com / Freepik

Proiect derulat de

Proiectul Politici publice locale participative și relevanteeste derulat de Asociația Expert Forum, în parteneriat cu Asociatia Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.