Dezbatere despre finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale cu AEP, DNA, ANI și Ministerul Justiției

Expert Forum a organizat pe data de 3 octombrie dezbaterea Controlul finanțării partidelor politice și campaniilor electorale, între administrativ și penal. La eveniment au participat dna Laura Codruta Kovesi – Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție, dl. Bogdan Stan-  Președintele Agenției Naționale de Integritate, dl Bogdan Toma Costreie – Directorul Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă și dl secretar de stat Adrian Baboi Stroe, din partea Ministerului Justiției, alături de reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, ambasade și jurnaliști de investigație.

Dezbaterea are loc în contextul adoptării unei legislații noi și a primei experiențe rezultate din alegerile locale. Având în vedere că se apropie alegerile pentru Parlamentul României, de pe 11 decembrie, s-a discutat despre provocările pe care le-au adus noile legi (finantarea publica a campaniei electorale, imprumuturi etc), dar și soluțiile pentru remedierea acestora.
Una dintre temele principale de discuție a fost cea a finanțărilor ilegale a partidelor și campaniilor electorale și a modului prin care se asigură acestea de către membrii de partid: contracte și donații fictive, numiri clientelare, achiziții publice trucate, utilizarea funcției politice pentru a genera abuzuri etc. EFOR a prezentat rezultatele celei mai recente cercetări cu privire la alocările discreționare și achizițiile netransparente din Programul Național de Dezvoltare Locală, banii naționali fiind o potențială sursă de finanțare ilegală a campaniilor electorale și partidelor politice.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.