Care este diferența dintre reședință și domiciliu?
Dacă vrei mai multe informații intră pe intră pe www.votcorect.ro.
În cele mai multe cazuri, diferența dintre reședință și domiciliu poate fi doar o problemă lingvistică, dar care ridică de fapt foarte multe probleme atunci când vine vorba de completarea unor acte juridice.
Domiciliul, conform art. 87 din Codul Civil, „este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”. Astfel, deoarece domiciliul este necesar pentru exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești, adresa de domiciliu va fi cea trecută pe actele de identitate (cartea de identitate sau buletinul, spre exemplu).
Reședința, conform art. 88 din Codul Civil, „este în locul unde îşi are locuinţa secundară”. Adresa secundară (conform vizei de flotant) este necesară, de exemplu, pentru studenții care stau la cămin sau atunci când stați în chirie în alt oraș. Conform OUG 97/2005, art 30, Reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu.
Un exemplu simplu pentru a diferenția între cele două noțiuni este cel al persoanei care locuiește din septembrie până în iunie în București, într-un apartament. Vara, pleacă pentru două luni (iulie-august) și locuiește în casa sa de la mare, undeva în Mangalia. Domiciliul său este locuința sa principală (apartamentul din București), fapt declarat și conținut în actele sale de identitate. Reședința sa este casa din Mangalia, o locuință secundară.
De ce trebuie să îmi iau viza de flotant?
Spre deosebire de prezidențiale sau europarlamentare, la locale, alegătorul este direct legal de autoritățile locale din localitatea respectivă, iar la parlamentarele listele sunt județene. Cu alte cuvinte, un alegător cu domiciliul sau reședința în Constanța nu poate vota pentru primarul din Baia Mare. Mai mult, la prezidențiale există o circumscripție unică, iar alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați sau la orice altă secție în afara localității respective, pe când la locale fiecare localitate este o circumscripție diferită, cu candidați specifici și buletine de vot diferite.
Oricum, potrivit OUG 97/2005, dacă locuiți mai mult de 15 de zile la o adresă diferită față de cea din domiciliu, puteți iniția procedurile pentru obținerea vizei de flotant.
Art. 31.
(1)Mențiunea privind stabilirea reședinței se înscrie la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară.
(2)Mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an, și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi mențiuni privind stabilirea reședinței.
Articol actualizat în 2020