Diferența dintre reședință și domiciliu

Diferența dintre reședință și domiciliu poate fi doar o problemă lingvistică în majoritatea cazurile, dar ridică și foarte multe probleme atunci când vine vorba de completarea unor acte juridice. În lumina recentelor și prezentelor alegeri prezidențiale, vă invităm să diferențiem clar între cele două noțiuni.

Domiciliul, conform art. 87 din Codul Civil, „este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”. Astfel, deoarece domiciliul este necesar pentru exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești, adresa de domiciliu va fi cea trecută pe actele de identitate (buletinul, spre exemplu).

Reședința, conform art. 88 din Codul Civil, „este în locul unde îşi are locuinţa secundară”. Adresa de reședință nu se trece pe actele de identitate și nici nu este cerută pentru exercitarea drepturilor și libertăților individuale. Spre exemplu, în materia votului, se cere adresa de domiciliu și nu cea de reședință.

Un exemplu simplu pentru a diferenția între cele două noțiuni este cel al persoanei care locuiește din septembrie până în iunie în București, într-un apartament. Vara, pleacă pentru două luni (iulie-august) și locuiește în casa sa de la mare, undeva în Mangalia. Domiciliul său este locuința sa principală (apartamentul din București), fapt declarat și conținut în actele sale de identitate. Reședința sa este casa din Mangalia, o locuință secundară. Din punct de vedere al votului, nu are nicio importanță reședința sa (casa de vară), ci domiciliul (apartamentul din București), acela fiind locuința sa principală, trecută în acte și luată în considerare la elaorarea listelor electorale.

 

 Autor: Cătălin Constantinescu


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.