Dilema saptamanii: a vota ori ba?

Am tot citit zilele acestea argumente pro si contra votului. Unii zic ca trebuie sa votam, partidele incearca sa ne convinga ca un bun roman asta ar face, ar vota pentru a apara interesele tarii, desi alegerile pentru Parlamentul European nu sunt despre noi, sunt despre Europa. Dar atat pot intelege niste partide politice care nu respecta nici logica ideologica (partide de stanga fac campanii cu mesaje de dreapta si invers) si nici cum sa puna cap la cap niste campanii decente, inovatoare, care sa insemne ceva pentru un potential alegator. Altii zic, pur si simplu ca trebuie sa votam pentru ca asta ne transforma in cetateni si acesta este mecanismul care sustine functionarea statului democratic.

 

Unele voci afirma ca votul nu are impact, ca ar trebui sa boicotam alegerile si sa cerem guvernantilor liberalizarea pietei politice, facilitarea accesului independentilor si introducerea votului alb pe buletinul de vot. Daca ar fi sa le luam pe rand, partidele nu sunt interesate de liberalizarea pietei – auzita din gura primului ministru Victor Ponta la o conferinta acum un an – pentru ca toate partidele si partiduletele de cartier ar avea acces la viata publica. Si nu numai ca nu sunt interesate, dar fac orice sa isi mentina suprematia pe piata politica, fara a permite si altor competitori accesul la banul public si la puterea de decizie.

 

Daca este sa ma refer la votul alb, aceasta optiune a existat pe buletinele de vot la alegerile parlamentare incepand 2008, cu o eficienta mica, aproape invizibila. In 2008 voturile albe au insumat 315.356 de voturi, mai putin decat cele nule, iar in 2012 aproximativ 160.000 de voturi  fata de 398.269 de voturi nule. Asadar, mecanimsul exista, este vorba mai degraba de punerea sa in practica. Este drept ca pentru a avea o eficienta dovedita este nevoie de timp, mai ales ca alegatorii au inteles probabil prea putin semnificatia acestei optiuni, iar partidele politice de la guvernare sau din opozitie nu au avut mare interes sa o explice.

 

Sunt de acord si cu liberalizarea pietei partidelor politice, astfel incat interesele locale si regionale sa se regaseasca mai bine in spatiul public; sa fim seriosi, partidele nationale, mai ales cele de masa, numai interesele locale nu le reprezinta. Sunt de acord si cu votul alb, insa cred ca poate fi eficient numai in timp, pentru ca este nevoie de informare, este nevoie de schimbare a mentalitatilor votantilor.

 

Sunt convins ca fiecare dintre cetateni trebuie sa voteze. Votul este un drept, nu este o obligatie – sunt impotriva votului obligatoriu, despre care s-a discutat de altfel si in Romania – si cred ca atata timp cat exista premisele votului legal, corect, netrucat, fiecare dintre cetatenii Romaniei trebuie sa il exercite. Nu trebuie sa pornim de la logica listelor patate, pline de candidati insalubri, care nu fac nimic pentru noi, ca cetateni. Intotdeauna povestea va fi aceeasi. Dar intotdeauna exista optiuni, intotdeauna exista o persoana, daca nu o lista pe care vrei sa o votezi, pentru ca esti convins ca acea persoana poate schimba ceva, chiar daca vine la pachet cu alte zece care nu fac bine pentru comunitatea pe care o reprezinta. Dar daca binele facut de acea persoana este mai mare decat inactivitatea celorlalti, cred ca acest lucru merita.

 

Votul nu trebuie risipit si nu trebuie boicotat. Din fericire, in Romania partidele extremiste sunt foarte slabe, aproape inexistente. Dar daca ar exista – ganditi-va la Jobbik sau la Zorii Aurii – ei si-ar aduce cu siguranta cohortele la vot, nu i-ar interesa niciun boicot si ar acapara cu siguranta scena politica. Poate nici in Romania votantii Partidului Romania Mare sau ai unor candidati independenti precum Capsali nu sunt interesati de boicot, ci de a-si aduce candidatul in functie.

 

Astfel, pentru a rezuma, cred ca fiecare scrutin este o sansa de a dovedi ca suntem cetateni activi – mai presus de niste comentatori vesnici nemultumiti si  critici, dar care nu se implica in niciun fel – care au un cuvant de zis in formarea institutiilor reprezentative, chiar daca optiunea noastra nu se regaseste pe cat am vrea noi in configuratia finala a PE. Dar daca o persoana gandeste ca nu trebuie sa voteze cu siguranta va convinge inca 2-3 prieteni de inutilitatea votului. Mai bine acea energie ar fi investita in a-i convinge sa voteze. Si mai cred ca un boicot nu poate avea niciun efect acum, partidele nu sunt atinse, mai ales ca nu se poate aduna o masa critica. Protestele pot merge mana in mana cu votul, care ramane cel mai bun mecanism de contestare, daca este folosit constiincios. Iar ca votul alb si liberalizarea partidelor sa functioneze, trebuie inainte de toate ca cetatenii sa mearga la vot.

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.