Componența și funcționarea firmelor & RECOM

Persoanele care pun bazele unei firme se numesc asociați (SRL) sau acționari (SA). Persoanele care pun bazele unei societăți sunt considerate fondatori. Hotărârile se iau de către adunarea generală, iar printre măsurile pe care le poate lua se numără aprobarea situației financiare, numirea sau demiterea cenzorilor și administratorilor sau modificarea actului constitutiv. La SRL profitul poate fi înstrăinat în afara societății doar în anumite limite, pe când la SA se emit acțiuni, care pot fi nominale sau la purtător. Administratorul are mai degrabă un rol managerial, față de adunarea generală, care este mai degrabă elementul decizional, deși Legea 31/1990 nu este clară în acest sens.

 

La ce trebuie să ne uităm:

Cine sunt acționarii/asociații/administratorii

Dacă au funcții de conducere și în alte firme

Dacă acționarii/asociatții/administratorii fac sau au făcut parte din partide; sunt rude, afini sau prieteni apropiați ai unor astfel de persoane; dețin funcții publice; au dosare penale; dacă persoanele au vreo legătură cu o instituție publică (actuală sau în trecut).

Dacă există mai multe firme cu sedii în aceleași spații sau dacă anumite persoane au domiciliul în același spațiu cu firmele

Dacă firma și-a schimbat numele

 

RECOM – registrul online al firmelor

 

Putem căuta după diverse criterii, pornind de la numele firmei, acționari, persoane fizice sau juridice, numele vechi al firmei etc.

Registrul Comerțului poate oferi și istoricul complet al unei firme, dar taxa este mult mai mare decât cea uzuală de 20 de lei, adică 250 de lei.

 

 

 

Subcapitole