Date financiare despre firme

Cifra de afaceri este un indicator important, întrucît ne arată creșterea sau scăderea firmei respective și poate reflecta și succesul la achiziții publice.

Numărul de salariați poate fi important, însă nu reflectă în mod necesar capacitatea reală a firmei. Desigur, o firmă cu doi angajați care câștigă multe contracte pe execuție de construcții poate fi un caz ciudat, însă firma respectivă poate lucra cu zilieri sau persoane care nu sunt angajate permanent, ceea ce înseamnă că nu se regăsesc în datele de la Ministerul de Finanțe.

 

Codul CAEN reflectă tipul de activitate pe care o desfășoară. Cu toate acestea, o firmă poate avea foarte multe coduri CAEN, diferite, pentru a presta mai multe servicii.

Profitul/pierderile sau datoriile ne pot arăta situația firmei, câștigurile sau datoriile pe care le face firma respectivă într-un an. O creștere bruscă, semnificativă poate fi un indicator la care trebuie să ne uităm, pentru a vedea care este situația firmei respective și care sunt motivele modificărilor bruște.

Există și portaluri gratuite (care au și opțiune de plată), care ne arată ce cod CAEN au, care este situația financiară a firmei etc. Câteva astfel de site-uri sunt: www.risco.ro, www.listafirme.ro, www.termene.ro. În cazul acestui raport am utilizat informațiile de pe www.termene.ro, întrucât este una dintre cele mai complete soluții.

Subcapitole