3. Număr mare de achiziții câștigate cu o instituție sau o mare parte din banii de achiziții care provin de la o singură autoritate contractantă

Tel Drum este una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din România. Societatea este conform procurorilor DNA și Rise Project controlată de președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta din urmă a fost prefect (1996-2000) de Teleorman și președinte al consiliului Județean (2000-2012), devenind ulterior deputat.

Dacă ne uităm peste achizițiile firmei, vedem că 75% din bani au fost câștigați cu doar 4 instituții din 101 cu care a avut Tel Drum contracte. Mai mult, 50% au fost primiți de la CJ Teleorman.

Merită explorate ambele variante – numărul mare de contracte, chiar dacă sumele sunt mai mici sau sume mari de bani provenind de la aceeași instituție.

 

Consmin este una dintre firmele care au fost implicate în dosarul Gala Bute. Pe scurt, reprezentanții firmei au oferită mită ministrului Elena Udrea pentru a-și primi banii pe lucrările executate din contracte câștigate de la Compania Națională de Investiții. Acuzații DNA arată și mecanismul prin care erau livrați banii:

În perioada 2010 – 2011, ministrul Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la Botoroagă Dragoș Marius, administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă Dragoș Marius dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor și Topoliceanu Ana Maria pentru a plăti diferite cheltuieli ale inculpatei Udrea Elena Gabriela sau ale organizației București a unui partid.

Firma a avut contracte cu 30 de autorități. Dintre acestea, se pare că cea mai mare parte din bani au venit de la Compania Națională de Investiții, 45% dintre fondurile câștigate de firmă.

Pe de altă parte, dacă numărăm contractele, observăm că aproape jumătate din contracte au fost semnate cu Apa Serv Valea Jiului. Este adevărat că sunt contracte mici, prin cumpărări directe majoritatea.

Subcapitole