6. Firme cu un număr mic de angajați care câștigă multe contracte / firme care au legături prin conducerea lor cu instituții publice

Un număr mic de angajați nu înseamnă neapărat o vulnerabilitate sau o suspiciune de fraudă. Sunt firme care au un număr mic de angajați, dar pot lucra cu contracte de drepturi de autor sau prestări servicii, care nu se regăsesc în datele de la Ministerul Finanțelor. Sau pot declara că vor subcontracta serviciile în viitor; trebuie văzut ce a declarat firma în momentul depunerii ofertei, cum arată propunerea sa tehnică – demonstrează că poate să execute singur lucrările propuse sau declară că va face, va angaja, va subcontracta. Comisia de evaluare trebuie să analizeze și să decidă dacă la momentul depunerii îndeplinește sau nu condițiile.

Există și posibilitatea ca aceste firme să subcontracteze activitatea și să joace mai degrabă un rol de intermediar.

În cazul de față, firma de mai jos câștigă multe contracte semnificative – unele achiziții fiind investigate și de Agenția Națională de Integritate – deși are numai patru angajați.

O firmă de garsonieră, cu numai patru angajaţi, se va ocupa de întreţinerea drumurilor naţionale din judeţul Cluj și din restul țării. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit companiei Teo Trans Consulting un contract de aproximativ 80 milioane de euro pentru lucrări de întreţinere curentă. Firma este condusă de familia fostului director al Direcției de Achiziții din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale România (CNADNR). […]

Teo Trans Consulting avea, la sfârşitul anului trecut doar 4 angajaţi și a înregistrat venituri de 22,9 milioane lei (5 milioane de euro), după cum reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. La societatea Teo Trans Consulting SRL sunt acționari fratele și mama lui Theodor Răzvan Emil Teodorescu, fost director al Direcției de Achiziţii din cadrul CNADNR.