Datele îți pot dezvălui concluzii, care nu se pot vedea fără a pune lucrurile în context. Dacă ne uităm doar la o singură achiziție de valoare mai mare, poate nu vedem de ce are o firmă succes cu adevărat. Așa că este important să vedem dacă creșterile sunt legate de anumite momente politice precum alegerile sau de anumite persoane, decizii, beneficii etc.
Mai jos aveți câteva exemple de firme care au avut succes la achiziții atâta timp cât o persoană din conducere era conectată la partid. Este drept, în unele cazuri au intervenit și dosare penale, insolvență, faliment etc. De asemenea, este important să vedem aceste concluzii ca niște indicii, nu reprezintă neapărat dovezi clare de corupție sau clientelism; dar este cu siguranță un punct de plecare foarte util.
Când facem astfel de analiză este important să ne uităm la câteva aspecte:
- De verificat dacă acționarii/asociații/administratorii sunt membri de partid sau dacă au legături cu partidul
- Dacă firma sau persoanele din conducere au donat către un partid politic
- De verificat dacă firmele nu au sediile în același domiciliu cu persoane politice
- Firmele de mai sus par a avea legături politice, care sunt relativ ușor de identificat, dar putem avea situații în care o companie donează către toate partidele și are venituri constante, ceea ce îngreunează stabilirea unor concluzii
- Să înțelegem clar contextul politic și electoral, la nivel local sau național
Putem realiza analize similare celei de mai sus și fără a avea acces la o platformă plătită. De exemplu, ne putem uita la cifra de afaceri/profit:
Sursa: https://www.listafirme.ro/uti-grup-sa-5394305/
Datele privind rezultatele alegerilor le găsiți pe http://www.roaep.ro/istoric/