🇲🇩MD Contracte cu raioanele vecine

Una din tacticile care pot da succes pentru a evita conflictele de interese este acordarea de contracte încrucișate: o primărie condusă de A acordă contracte firmei lui B, din comuna vecină, iar comuna vecină un B este decident acordă contracte firmei conduse de A sau de anturajul acestuia.

Și actualul președinte al raionului Criuleni, Iurie Andreuță, a făcut anterior afaceri profitabile cu autoritățile locale din raion.

În perioada 2011-2014, pe când acesta era consilier raional în Criuleni, firma „CriolealCom”, fondată de Iurie Andreuță, a câștigat 12 licitații în Criuleni. Contractele i-au adus profituri de 2,9 milioane de lei.

„Nu e o sumă mare, dar ne-a permis să întreținem firma și să plătim salarii angajaților. Practic, 80% din profiturile „CriolealCom” din ultimii ani s-au datorat contractelor cu statul”, ne explică Andreuță. Pe lângă licitațiile din Criuleni, firma a mai câștigat câteva tendere și în Dubăsari.

Președintele raionului ne asigură că nu vom mai vedea „CriolealCom” în lista participanților la licitațiile organizate de Consiliul raional Criuleni, dar nu va ezita să participe la cele organizate de alte entități din raion.

„La licitațiile Consiliului raional 100% nu particip. Dar la cele din sate firma își va încerca norocul. Angajații mei nu vor deplasări. Vor să stea mai aproape de casă și de aceea suntem nevoiți să căutăm comenzi în Criuleni sau prin preajmă”, recunoaște președintele de raion.