🇲🇩MD Funcționari publici care controlează firme cu succes la achiziții

O companie de construcții, care îl are în calitate de cofondator pe specialistul principal al Agenției Achiziții Publice (AAP) din Anenii Noi, câștigă licitații „pe bandă rulantă”  în raion. În doar doi ani de zile, din 2014 și până în prezent, firma Softconstruct, a cărei fondator este Iacob Plămădeală, specialist principal al AAP în raionul Anenii Noi, a semnat 16 contracte de achiziții în valoare de peste trei milioane de lei. Autoritățile locale spun că nu ar fi știut despre legătura dintre funcționar și firmă[1].

+++

La Cahul, Gold-construct SRL, o firmă înregistrată în apartamentul tatălui șefului Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul, Sergiu Drangoi, a câștigat pe parcursul anului trecut și în primele șase luni ale acestui an 23 de licitații publice organizate în raion.

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondator și administrator al firmei Gold-Construct SRL este Andrian Galaju, un angajat al Oficiului teritorial Cahul al ÎS „Cadastru”, și bun prieten al lui Drangoi, după cum se poate vedea și din pozele acestora de pe rețelele de socializare. Inițial, firma avea sediul într-un apartament pe str. Tineretului 10, din orașul Cahul. Locuința este înregistrată pe numele lui Nicolae Drangoi, tatăl lui Sergiu. Ulterior, firma și-a schimbat adresa juridică.

Direcția pe care o conduce Sergiu Drangoi are rolul de a stabili tipul și volumul de lucrări care urmează a fi executate în cadrul unui contract de achiziții, dar și prețul estimativ al acestora. Menționăm că, de regulă, prețul lucrărilor este cel care determină câștigătorul într-un concurs de achiziții.   […]

Sergiu Drangoi este secretar executiv al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat, iar în afară de firma lui Andrian Galaju, și el membru al partidului, în Cahul se bucură de succes la licitații și alte companii conduse de reprezentanți ai acestui partid.