🇷🇴RO/fonduri: Unde căutăm datele?

Pentru banii de investiții

Investitii aprobate / PNDL

Pentru Compania Națională de Investiții

Harta clientelismului politic & rapoartele aferente

 

Pentru Fondurile de Rezervă și Intervenție

Pagina Camerei Deputaților (puteți schimba 2018 din link cu un alt an, pentru a vedea hotărârile din anul respectiv)
Portalul oficial de legislație
Orice altă platformă legislativă: www.lege5.ro, www.legestart.ro etc
Monitorul Oficial 

 

Pentru fondul de rezervă de la nivel local trebuie să căutați în bugetul instituției locale (primărie, Consiliu județean), pentru a vedea care este alocarea (maximum 5% – Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale). Ulterior, sumele se alocă prin hotărâri de consiliu local sau județean. Pentru executarea acestora, puteți urmări mai departe portalul de achiziții publice spre exemplu, acolo unde este cazul.

Date despre populație – Institutul de Statistică. Este important să calculăm pe lângă sumele totale pe care le primește o autoritate publică și sumele pe cap de locuitor (per capita), pentru că altfel ne putem înșela de fapt cu privire la proporții. De exemplu o 2 localități pot primi un milion de lei, dar se pot raporta complet diferit: poate una este o comună cu 584 de locuitori și alta este un oraș cu 45982 de locuitori. Dacă împărțim și comparăm, avem rezultate complet diferite

Datele despre execuții bugetare – putem vedea la nivel de instituție pe ce categorii se cheltuie banii. Țineți cont că datele se acumulează, deci sumele din luna octombrie cuprind și toate celelalte luni din an.