🇷🇴RO: Migrația din septembrie 2014

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență în august 2014, prin care a permis aleșilor locali să schimbe partidul o dată într-o perioadă de 45 de zile. Explicația a fost:

că autorităţile administraţiei publice locale se confruntă cu blocaje privind îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure stabilitate politică ca urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, după caz, se impune armonizarea legislaţiei specifice acestor categorii de aleşi.

Practic, în 2014, Uniunea Social Liberală (USL), compusă din PSD și PNL se destrămase, iar Guvernul motivează că această despărțire a condus la disfuncționalități în administrația locală. Motivul real pare a fi altul – organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014 și nevoia PSD de a avea mai mulți primari care să adune voturi.

Rezultatul este că 552 de primari au migrat de la un partid la altul (aproape 20% din total), cea mai mare parte către PSD. Migrația a mai generat două concluzii importante:

  • Cei mai mulți primari au plecat de la PNL sau alte partide la PSD
  • O mare parte dintre primarii care au migrat au primit mai mulți bani (vezi și hărțile de mai jos).