🇲🇩MD: Câteva metode prin care partidele politice ocolesc legea

A. Finanțarea indirectă prin fundații

Fundațiile fac activități de care beneficiază politicienii. Aceasta este o reclamă indirectă pentru partidul politic și eludează regulile privind finanțarea partidelor. Un astfel de exemplu mai jos:

Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor, organizează concursuri, oferă gratuit pachete alimentare şi servicii de consultanţă medicală în numele politicienilor pe care-i reprezintă. Din cauza unei lacune legislative, cheltuielile acestor organizații de caritate nu sunt trecute pe seama partidelor politice, prin urmare acestea beneficiază de publicitate fără ca vreo instituţie a statului să contabilizeze cheltuielile.

În acest document analizăm cazurile a patru fundații ce funcționează, în opinia noastră, nu atât pentru a face bine, ci pentru ca politicieni din spatele lor să își spele imaginea.

Conform unui raport elaborat de  „Promo-LEX”, activitatea acestora a fost una proeminentă în semestrul II al anului 2017, astfel încât aceasta a atins un număr de cel puțin 131 cazuri de acte individuale de caritate: Fundația de binefacere „Din suflet” fondată de Galina Dodon, care poate fi considerată ca fiind afiliată Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) , a realizat cel puțin 61 acte de caritate, Fundația lui Vlad Plahotniuc „EDELWEISS” afiliată Partidului Democrat din Moldova (PDM)– cel puțin 49; Fundația „Renato Usatîi” afiliată Partidului Nostru (PN) – cel puțin 14 și Asociația Pentru Orhei (fondatoare SRL Magazine Sociale) afiliată Partidului Politic „ȘOR” (PPȘ) – cel puțin 7.

B. Donații fictive

Oamenii declară/semnează că au donat, dar nu dau bani în realitate. Bani negri intră în conturile partidului din alte surse și devin legali.

C. Angajații firmelor care câștigă contracte cu statul fac donații către partidele politicienilor

Chiar dacă legătura dintre finanțatori, partide şi licitaţiile câştigate, la prima vedere, nu este una directă, angajații mai multor firme care au obţinut contracte cu statul în domeniul transporturilor au făcut donații generoase tocmai către partidul din care face parte ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, iar salariaţii unor companii ce au câștigat licitaţii în domeniul construcţiilor au contribuit la completarea fondului electoral al partidului din care face parte ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.  Tabloul este mult mai bine conturat la nivel local – angajații firmelor care au câștigat licitații au făcut donaţii către partidele din care fac parte liderii Administrației Publice Locale[3].

Puteți citi mai multe rapoarte despre monitorizarea finanțării partidelor politice pe promolex.md

VIDEO produs de Centrul de Investigații Jurnalistice 

Subcapitole