🇷🇴RO/finanțare: Unde căutăm datele?

Puteți găsi datele despre finanțarea partidelor – subvenții, rezultate ale controalelor AEP, regulamente, rapoarte anuale privind venituri și cheltuieli –  pe www.roaep.ro/finantare, www.finantarepartide.ro și www.banipartide.ro, portal dezvoltat de Expert Forum, care conține toate donațiile din 2006 până în 2021

Cel mai ușor este să căutați în presă informația despre donatori, întrucât mass media a acoperit acest subiect constant. Din păcate, nu există o bază de date centralizată cu donații de la partidele politice, întrucât acestea sunt obligate să publice date în Monitorul Oficial până la 30 aprilie date despre donații, împrumuturi și cotizații. Dacă vreți să găsiți numărul Monitorului Oficial în care s-a publicat lista cu donatori, procedați astfel:

  • Accesați www.expert-monitor.ro/LexMonitor/Demo/index.jsp
  • Dacă vreți să cautați pentru un an specific, mergeți la “data publicație” sau “an publicație” și introduceți anual publicării în MO. Țineți cont că datele se publică pentru anul anterior. De exemplu, în aprilie 2018 s-au publicat datele cuprinse între perioada mai 2017-aprilie 2018.
  • Mergeți la Autoritate emitentă > alege unitate emitentă > 335. Partide Politice

Alternativ, le găsiți pe pagina Camerei Deputaților, www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.frame > partide politice > acte

Conținutul rapoartelor îl puteți găsi pe legislatie.just.ro/Public/RezultateCautare?sectiuneact=289 > căutare avansată > emitent > partide politice.

Date despre asociații și fundațiiwww.just.ro/registrul-national-ong