Instrumente de vizualizare

Ilustrarea datelor într-un mod condensat ne poate ajută să ne punem ordine în gânduri și să vedem cum arată situația datelor noastre la nivel generic. Cea mai simplă formă prin care puteți vizualiza datele este introducerea unor charturi. Acestea pot fi introduse din meniul insert. Opțiunea recommended charts ajută în a stabili cele mai bune tipuri de vizualizări pentru datele respective. Nu toate tipuri de ilustrații sunt eficiente sau logice pentru a vizualiza orice fel de date.

Revenind la baza de date cu achiziții pe hârtie, am introdus un pivot, care ne arată tipurile de proceduri și numărul de cazuri pentru fiecare dintre acestea. Putem ilustra comparativ, pentru a vedea de exemplu, care tip de procedură s-a folosit cel mai mult. Putem folosi columns, pie, dar în situația de față nu putem folosi line (dreapta), întrucât nu are logică. Aceasta din urmă are rost dacă vrem să vedem evoluția achizițiilor unei firme pe ani sau să comparăm averea unui politician în timp, dar nu pentru a compara datele de mai sus.

O platformă interesantă, care vă permite să înțelegeți mai bine cum puteți folosi charturile este DataViz Project. Similar este și DataViz Catalogue.

Tableau (Public) – software gratuit care va permite să vizualizați datele pornind de la un fișier Excel sau csv

Gephi – software care permite să analizați datele, să faceți legături sau să identificați paternuri pornind de la o bază de date

Visual Investigative Scenarios este o platformă care vă permite să creați materiale vizuale care să ilustreze legături între firme, persoane, instituții etc. O parte dintre vizualizările din acest ghid au fost create cu ajutorul VIS.

sursa

Timeline – instrument pentru construirea de cronologii vizuale

Sursa

Data Wrapper – platformă pe care puteți dezvolta charturi și alte tipuri de vizualizări

Piktochart – platformă unde puteți elabora infografice

Open Refine – vă ajută să explorați seturi mari de date

Google Fusion Tables – vă permite să analizați date și să creați vizualizări

Google Maps – plasarea unor obiective de interes pe hartă

Sursa

 

Subcapitole

    Adaugă un comentariu