O altă funcție interesantă, care vă poate ajuta la analiza datelor este VLOOKUP. Aceasta ne ajută ca pornind de la datele dintr-o coloană să aducem date noi din alt sheet, care sunt legate de cele deja existente.
Pentru a folosi funcția VLOOKUP avem nevoie de un numitor comun. De exemplu, numele unei localități, codul unic al localității (SIRUTA, în RO) sau orice alt conținut care se regăsește în ambele locuri. Important este să avem conținut identic în ambele câmpuri.
De exemplu, avem o listă de localități și vrem să aflăm ce populație au, dar avem datele în două sheeturi diferite. Datele comune sunt codurile SIRUTA. Astfel, vrem să aducem pornind de la câmpul C din LOCALITATI populația din coloana D, sheetul POPULAȚIE. Formula este =VLOOKUP(C3,POPULATIE!$C$3:$E$3223,2,0), unde:
- C3 este valoarea de la care pornim
- POPULATIE!$C$3:$E$3223 este câmpul în care căutăm; poate fi în același sheet sau într-unul diferit. Folosim semnele $, doar dacă vrem să avem același cîmp de căutare pentru mai multe căsuțe
- 2 este coloana de unde aducem datele, adică D din POPULAȚIE. Numărul depinde de coloana de unde pornim, iar în cazul nostru codurile SIRUTA sunt prima coloana care ne intereseaza, adică C
0 înseamnă căutare exactă. Dacă am fi pus 1, ar fi fost o căutare aproximativă
Putem folosi aceeași formulă pentru a afla cine este primar într-o localitate sau pentru a ști câți bani a primit o primărie prin alocări de la centru. În toate acestea cazuri este foarte important să avem grijă ca datele care asigură legătura să fie identice, inclusiv în termeni de diacritice, spații, semne de punctuație etc. Dacă o sa avem într-o parte SIRUTA 123 4, iar în cealaltă 1234, nu se va face legătura. Le fel cu Chișinău sau Chisinau. Așadar, trebuie să ne asigurăm că datele sunt uniforme.