Publicatii privind colaborarea dintre ONGuri si institutii publice privind lupta anticoruptie

Două publicații despre colaborarea dintre societatea civilă și instituții publice în domeniul anticorupției

publicati2

IMPLICAREA ORGANIZAŢIILOR SOCIETĂŢII CIVILE ÎN DEZVOLTAREA, IMPLEMENTAREA ŞI EVALUAREA POLITICILOR ANTICORUPŢIE ÎN ROMÂNIA

 

Prezentul raport analizează statutul şi implicarea organizaţiilor neguvernamentale (ONG), în raport cu politicile anticorupţie din România. Raportul prezintă o imagine de ansamblu asupra felului în care ONG-urile s-au dezvoltat pe parcursul anilor şi a modului în care a evoluat cooperarea lor cu instituţiile statului în domeniul luptei împotriva corupţiei. Analiza pleacă de la un studiu al programelor şi politicilor existente în cadrul instituțiilor care luptă împotriva corupției şi de la o analiză cu privire la existenţa unei abordări integrate a problemei prevenirii și combaterii corupției ce creează un cadru propice pentru implicarea societăţii civile.

 

Efortul nostru va contribui la o mai bună înţelegere a punctelor forte şi a slăbiciunilor iniţiativelor curente ale cetăţenilor şi ONG-urilor pentru combaterea corupţiei în România, şi va facilita dezvoltarea unei viziuni asupra felului în care cetăţenii pot colabora mai eficient pentru a combate corupţia la toate nivelurile de guvernământ. Analiza este bazată pe cercetările deja existente, dar şi pe un sondaj şi consultări cu actori instituţionali şi ai societăţii civile.
Contribuitori: Direcţia Generală Anticorupţie, Asociaţia Pro Democraţia, Freedom House România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi  Institutul pentru Politici Publice.

 

Publicația poate fi descărcată aici.

IMPLICAREA SOCIETĂȚII CIVILE ÎN FORMULAREA, IMPLEMENTAREA ȘI EVALUAREA POLITICILOR ANTICORUPȚIE
Manual de bune practici

2Acest manual prezintă exemple promițătoare de implicare a organizațiilor societății civile în elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor anticorupție, în cooperare cu instituțiile guvernamentale. Manualul poate fi folosit de orice persoană sau organizație interesată de colaborarea dintre ONG-uri și instituțiile publice în domeniul luptei împotriva corupției. Accentul principal cade pe exemple de succes în astfel de colaborări, identificate în România, Bulgaria, Olanda, dar și în alte țări din interiorul și din afara Uniunii Europene.

Prezentul Manual se bazează pe rezultatele mai multor ateliere de lucru organizate la București, Deventer și Sofia între anii 2012-2014. Aceste activități au prilejuit schimburi de idei și prezentări de exemple concrete de cooperare în domeniul anticorupție, care au facilitat selectarea bunelor practici.

Manualul poate fi descărcat aici.

 

Publicații au apărut în cadrul proiectului Implicarea societății civile în formularea, implementarea și evaluarea politicilor publice anticorupție, coordonat de Direcția Generală Anticorupție și sprijinit financiar de către Prevention of and Fight against Crime (ISEC) – European Commission.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.