EFOR a adoptat două documentare la One World România 2013

In perioada 11-17 martie va avea loc la Bucuresti cea de a sasea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

Si anul acesta, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Taranului Roman si Cinema „Elvira Popescu” a Institutului Francez. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc luni, 11 martie, ora 19:30 la Cinema Patria.

Cu un program extins si foarte divers, One World Romania aduce anul acesta aproximativ 50 de filme documentare recente, marea majoritate in premiera in Romania. Programul este articulat in jurul ideii de URA, cu toate manifestarile si repercursiunile ei sociale. Filmele sunt impartite in 6 sectiuni tematice: Ura dauneaza grav sanatatii, Diz/Abilitati, Cine pe cine manipuleaza?!, Dreptul si strambul, Revolutie zi de zi si Romanul adolescentei. In plus, prezentam retrospectiva cineastului danez Jon Bang Carlsen si organizam workshopuri, dezbateri si alte evenimente conexe.

Sectiunea intitulata Romanul adolescentei cuprinde sapte documentare ce surprind spectacolul adolescentei. Cea mai frumoasa perioada din viata, cool, prima dragoste, sperante, orizonturi deschise s.a.m.d. Si totusi, lucrurile sunt mai complicate decat incape in aceste clisee. Iar adolescenta este o varsta fragila care trebuie observata cu atentie si – daca-i posibil – ocrotita. Fie ca traiesc in Franta sau in sudul Californiei, protagonistii se transforma sub ochiul camerei cu repeziciune.

„After the silence” , proiectul personal al Vaninei Vignal exploreaza posibilitatea de a aduce in prim-plan lucrurile nespuse si de a repara daunele produse de necesitatea de a pastra tacerea. Dupa mai bine de douazeci de ani de post-comunism, ne reamintim ca „nu e suficient sa omori dictatorul ca sa omori dictatura”. E nevoie de timp pentru ca oamenii sa fie pregatiti, dispusi si capabili sa isi infrunte trecutul, in special acele parti care au fost vreme indelungata trecute sub tacere. In cazul Ioanei, e nevoie de camera de filmat atintita asupra ei de prietena Vanina. Traind intr-un viitor diferit de cel pe care ea – si majoritatea romanilor – si-l imaginau drept unica posibilitate, Ioana se lupta sa inteleaga trecutul care i-a conditionat imaginatia si sa rupa tacerea care i-a pecetluit acest trecut in interiorul fiintei.

Detalii si trailere aici si aici.

In „Anatomia unei plecari”, regizorul Oliver Tataru reface traseul plecarii familiei sale din Romania, la sfarsitul anilor 1980, confruntand – dupa mai bine de douazeci de ani – amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la tara pe care au parasit-o. De o parte aflam viziunea sumbra a parintilor despre o Romanie ingenuncheata de un sistem opresiv si trasformata intr-un spatiu inchis, descris de deprivare senzoriala si emotionala. De partea cealalta descoperim viziunea romantica a unui spatiu aproape paradisiac, descris de entuziasme si prietenii adolescentine si de o fericire familiala ireversibil pierduta. In interstitiile dintre aceste spatii se afla toate lucrurile care au ramas nespuse intre cei trei, incepand cu momentul in care o decizie cruciala precum aceeea a plecarii din tara este luata de parinti fara consultarea fiului: „Ai fi vrut sa te mai incarcam si pe tine cu un astfel de secret? In Romania pur si simplu nu cereai copiilor tai astfel de lucruri. Noi n-am avut conceptele pe care le au cei de aici, nimic de tipul ‘copilul e un adult mai mic, asa ca haide sa vorbim cu el deespre orice’…”.
Parintii stiu intotdeauna ce e mai bine. Iar copiii rareori le iarta asta.

Detalii aici.
 

Program complet: oneworld.ro si Facebook

 

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer
SUSTINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Reprezentanta Comisiei Europene în Romania, Campania AVON impotriva violentei domestice
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe, Institutul Francez, Ambasada Frantei, Centrul Cultural American, British Council, Institutul Goethe, Ambasada Statului Israel, Arhiva Naţionala de Film & Cinemateca Romana, Romania Film, Muzeul Taranului Roman, ActiveWatch – Agentia de monitorizare a presei, Ambasada Suediei, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Elvetiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Norvegiei, Institutul Polonez, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Institutul Danez de Film, Ambasada Danemarcei, DocuMentor, Fundatia Motivation.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.