EFOR a adoptat trei filme în cadrul One World Romania 2014

bannerEFOR continuă tradiția de a adopta documentare din cadrul Festivalului One World Romania. În cadrul ediției 2014, am adoptat trei filme legate de statul de drept, justiție socială și bună guvernare.

 

FARA ENERGIE / POWERLESS / KATIYABAAZ

India, 2013, 82′ | Fahad Mustafa, Deepti Kakkarfilm
Rulează miercuri, 18 martie, ora 18:00, cinema Elvira Popesco și duminica, 23 martie, ora 21:00, studioul Horia Bernea (MTR). Urmat de discutie cu publicul.

 

[vimeo 86845816 w=500 h=281] 
„Intregul oras Kanpur zace la lumina chioara a unei lampi abia palpainde”, canta o voce la inceputul filmului. Deasupra Kanpur-ului, cerul e intunecat de cabluri de curent trase ilegal de localnici, cu ajutorul lui Loha Singh, eroul de factura Bollywoodiana al razboiului local pentru energie electrica. O zi intreaga fara curent electric e o intamplare obisnuita intr-un oras in care compania Kesco, prinsa in cercul vicios al coruptiei, nu reuseste sa-si indeplineasca indatoririle fata de cetateni. Insa cum poti introduce schimbarea intr-un sistem corupt?

Cand noua sefa a filialei locale Kesco declanseaza un razboi impotriva racordurilor ilegale si incearca sa introduca oarece onestitate in relatia companie-clienti, ‘chestiunea energiei electrice’ e confiscata de un politician local iar lucrurile evolueaza catre un deznodamint neasteptat. „Atunci cand vrei sa schimbi ceva in sistem, totul devine, dintr-o data, foarte dificil”, marturiseste femeia. „De fiecare data cand tu vei incerca sa schimbi ceva, te vei trezi cu mii de indivizi atasati vechiului sistem, care se vor impotrivi schimbarii dorite de tine”.
Suna familiar, nu-i asa? Nu ratati florile si discursurile oficiale de la finalul filmului, apoi identificati contexte similare in realitatea romaneasca imediata. Ati ghicit.

Mai multe detalii aici.

 

ELIBERATI-L PE SMETANA! / FREE SMETANA! / SVOBODU PRO SMETANU!

filmRepublica Ceha, 2012, 53′
Ruleaza sambata, 22 martie, ora 20:00, cinema Elvira Popesco si vineri, 21 martie, ora 19:00, studioul Horia Bernea (MTR). Discutie cu publicul: regizorul Filip Remunda va fi prezent la ambele proiectii insotit de Rene Kubasek (director al Centrului Ceh).

[vimeo 86845965 w=500 h=281]
Roman Smetana, sofer de autobuz in Olomouc, protesteaza cu markerul  impotriva coruptiei si nedreptatii ce definesc  clasa politica ceha. Cand incepe sa adauge antene de extraterestri portretelor de politicieni care populeaza panourile orasului, un coleg de serviciu il toarna superiorilor. Judecatorul care se ocupa de cazul lui este – absolut intamplator – chiar sotia unuia dintre politicienii vizati de Smetana. Soferul plateste o amenda, dar refuza sa indeplineasca cele 100 de zile de serviciu in folosul comunitatii. Conflictul se inteteste atat in sala de judecata, cat si pe strada.

Vit Klusak si Filip Remunda, cele doua nume din spatele amarei doc-comedii Czech Dream (2004),  sunt realizatorii episodului Eliberati-l pe Smetana, parte a seriei TV Czech Journal. Episodul urmareste scandalul public declansat de soferul care decide, intr-o buna zi, ca ii e imposibil sa ramana indiferent in fata situatiei deplorabile a politicii autohtone. In fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est, suntem obisnuiti sa ii aclamam pe cei care au rezistat presiunilor regimurilor comuniste. Cum este fosta rezistenta politica rescrisa astazi in formula nesupunerii civice? Suntem pregatiti – in Cehia sau in Romania – sa-i acceptam pe acesti noi eroi ai prezentului, care vin din toate straturile societatii? Si, avand in vedere ca ne aflam in plin an electoral, cand antagonismele si rafuielile politice prolifereaza, putem, oare, spera ca vom avea si noi nu numai proprii nostri Smetana, dar si pe regizorii pregatiti sa-i sustina cu camera intr-o mana si cu spray-ul de graffiti in cealalta?

 

Mai multe detalii aici.

 

PLUTOCRATIE CROATIA / PLUTOCRACY CROATIA/ PLUTOKRACIJA HRVATSKA


filmRepublica Croatia / SUA, 2012, 46′

Ruleaza sambata, 22 martie, ora 15:00 la Clubul Taranului de la MTR si va fi insotit de o dezbatere cu publicul la care vor participa Laura Stefan, expert anti-coruptie Expert Forum si Codru Vrabie, presedinte EPAS.

 

plutocracyFilmul explorează adevărul din spatele corupției din politica croată. Aderarea la EU a ridicat multe semne de întrebare legate de transparența și onestitatea guvernării, dar rapoartele au rămas vagi – până acum. Prin cercetări îndelungate, interviuri cu decidenți, activiști, jurnaliști, filmul desenează creșterea clasei cleptocratice din Croația și dezvăluie relațiile corozive care au corupt politica și justiția. 

Mai multe detalii aici.

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.