Am lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie 2024

Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie 2024. Scopul acesteia este să ofere informațiile necesare tuturor celor interesați de procesul electoral. Această resursă este relevantă în contextul comasării alegerilor, o decizie care a generat nevoi și mai mari de informare cu privire la procedurile electorale, ținând cont de suprapunerea unor reguli diferite.

Câteva exemple de informații pe care le-am inclus sunt: cum găsește un alegător secția de votare unde poate exercita dreptul de vot, cum procedează un alegător care are domiciliul/reședința în străinătate sau unul care este turist în ziua respectivă, cu ce documente poate vota sau care vor fi procedurile pe care acesta va trebui să le urmeze în ziua alegerilor. Platforma acoperă și etapele mai apropiate ale procesului electoral, care a început pe 12 martie: am inclus informații despre teme precum modul în care se finanțează campania electorală, care sunt regulile privind desfășurarea acesteia, cum se pot face sesizări pentru încălcarea legislației sau despre cum se pot strânge semnăturile de susținere pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri.

Pe platformă se regăsesc reguli de vot generale și specifice pentru fiecare tip de scrutin, întrebări frecvente, date despre candidați, precum și multe alte informații necesare pentru exercitarea dreptului de vot. Toate acestea sunt prezentate într-o manieră accesibilă și concisă. Mai mult, informații vor fi actualizate pe măsură ce apar alte norme legislative relevante pentru alegerile din 9 iunie.

În plus, platforma are și o componentă interactivă. EFOR va răspunde prin intermediul votcorect.ro tuturor întrebărilor, sesizărilor și nelămuririlor legate de alegeri, în cazul de față, de europarlamentare și locale. Totodată, organizația va acorda asistență și consiliere alegătorilor cărora li se încalcă drepturile electorale. În 2019, anul în care au avut loc alegeri europarlamentare și prezidențiale, membrii EFOR au răspuns la peste 3500 de solicitări și întrebări primite pe platformă și în cadrul serviciului de call center organizat în zilele alegerilor.

Secțiunile existente vor fi în curând completate cu una dedicată acreditării de observatori electorali. Secțiunea care va permite cetățenilor interesați să se înscrie pentru a observa ziua alegerilor va fi lansată în luna aprilie, iar acreditările vor fi realizate alături de partenerii din Coaliția VotCorect. Coaliția este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral.

Pe acest fond, membrii EFOR reamintesc că au protestat împotriva comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, din numeroase motive, care țin de legislație, practică și principii constituționale și că au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 21/2024.

Despre Expert Forum:

Expert Forum a monitorizat alegerile încă din 2014 și a oferit asistență electorală unui număr semnificativ de participanți la toate procesele electorale. Pe lângă acreditarea de observatori pentru ziua alegerilor, EFOR va monitoriza teme importante precum legislația electorală, administrația electorală și organizarea alegerilor, finanțarea campaniei electorale, egalitatea de gen în politică și în cadrul alegerilor și discursul din timpul campaniilor electorale. Mai multe detalii despre activitatea EFOR în 2024 pot fi consultate aici.

 

Contact: Septimius P​â​rvu, Coordonator program electoral​, Expert Forum
[email protected]​, +40787.638.315

 

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.