Susținem protestul semnat de peste 300 de jurnaliști care critică practicile degradante din presă

Subsemnatii, ziaristi si publicisti, ne declaram solidari in dezideratul de a ne practica profesia cu maxima responsabilitate fata de adevar si de interesul public, cu buna-credinta si in respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice si ideologice diferite, consideram ca standardele jurnalistice, informarea corecta si binele public trebuie aparate si in jurul acestor valori trebuie sa ne solidarizam.

De aceea, ne simtim obligati sa luam pozitie fata de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice si sa protestam public fata de incalcarea acestora. Constatam profund revoltati ca incalcarea flagranta a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea si, in general, sfidarea normelor etice au devenit o practica obisnuita. Afectarea grava a demnitatii si a imaginii publice, terfelirea reputatiei profesionale in cazul unor importante personalitati ale vietii culturale, inclusiv al unor jurnalisti, au depasit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea in viata privata, violenta de limbaj, trivialitatea si falsificarea cu premeditare a adevarului sunt practici incalificabile. Consideram ca ele decredibilizeaza intreaga breasla si trebuie sa inceteze.

Respingem confuzia voit indusa ca totul se reduce la pozitionari politice diferite si ca toti ziaristii sunt in egala masura vinovati de degradarea moralei profesionale si a spatiului public. Spunem raspicat ca responsabili de cele mai grave derapaje sunt cativa jurnalisti de la Trustul Intact, in special de la Antena 3.

Tocmai pentru ca respectam libertatea de exprimare, dezavuam public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are in vedere respectul pentru public si se plaseaza dincolo de pozitionari si optiuni politice.

Facem apel la toti jurnalistii onesti, atasati valorilor profesiei si responsabilitatilor ei, sa ni se alature.

Deschidem acest protest si altor jurnalisti, publicisti, organizatii neguvernamentale si oricarei persoane care pune pret pe respectarea regulilor elementare ale jurnalismului.

Lista de semnatari poate fi consultată aici.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.