Oameni buni, terminați cu „poporul e prost”! Elita politică e de vină

Pur și simplu, ARD n-a reușit să convingă că e anticorupt. Nu și-au pus cenușă în cap după scandalurile de corupție, poate exagerate de Antena 3, dar reale. Nu și-au schimbat conducerea după eșecul formidabil de la locale, n-au învățat nimic. Udrea nu și-a dat demisia după catastrofa de la locale la București, după tangoul penibil cu Piedone, același care l-a scos acum pe Voiculescu la 70%. Să nu uităm că Udrea s-a bătut să ȋl aducă pe Piedone în barca astălaltă, atunci era numai bun.

Blaga și MRU n-au făcut opoziție toată vara. Blaga a pierdut alegerile locale și totuși a candidat, singur, la conducerea PDL; MRU s-a dat cu el și contra reformiștilor din partid, când a trebuit. Videanu, tocmai Videanu-cel-curat, ăla cu OUGurile întru fericirea d-lui Ioan Niculae, baronul gazului natural subvenţionat, a fost coordonatorul campaniei. ARD și-a făcut Comisia de Etică după care s-a șters pe picioare cu ce-a ieșit din ea, și chiar și din ea a ieșit un sfert din cât ceruse Monica Macovei.

Lumea n-a văzut diferența dintre Trășculescu și Stan, reală. Vina cui dintre comunicatorii de geniu din ARD o fi fost asta? Impresia generală a fost că mulţi din PDL de fapt ţineau pumnii pe ascuns lui Ponta&co, doar-doar or reuşi decapitarea ANI şi DNA.

ARD n-a putut să capitalizeze lovitura de stat dată de USL. Singurii care au făcut opoziție au fost UE, SUA, procurorii și niscaiva activiști anti-corupție, ARD nici să copieze spiciuri bune de la ei n-a fost capabil.

Repet, Blaga și MRU n-au făcut opoziție viguroasă la derapajele cu statul de drept, singurii care s-au mișcat sunt oameni care n-au candidat la alegerile astea (Monica Macovei și Cristian Preda). Blaga n-a cerut demisia lui Pivniceru, a făcut-o doar Preda, care nu candidează acum. Când zic Blaga sau Videanu de statul de drept mă înroșesc de jenă. Plus, culmea paradoxului, ȋn mijlocul campaniei pentru statul de drept, pe care mai mult societatea civilă (plus presa) o ducea, oricum, Blaga s-a trezit să spună că doreşte să se alieze cu PNL, plus-minus Crin Antonescu. Ce să ȋnţelegi?

Înainte să spuneţi că „poporul e prost”, faceți următorul calcul: era suficient ca ARD să fi câștigat încă 5 puncte din ăia 60% care au stat acasă, bună parte din ei din dezamăgire, iar scorurile ar fi fost cu totul altele, nu mai urla acum lumea că uite cum votează poporul cu penalii. 5%! Sunt convinsă că între cei 60% se găseau oameni interesați de un proiect anticorupție, nu cred că toți au stat acasă din nepăsare, că acum câțiva ani ieșeau peste 50% lejer la vot.

Sunt convinsă că bucureștenii nu-s proști și nici dezinteresați de corupție, dar pur și simplu n-au mai vrut să pună ștampila pe Biriș să iasă Boagiu și traseistul ei de la USL, că asta a fost oferta, traseiști de la USL și șmecherași de-ai lui Videanu, pe lângă – sau chiar în fața lui – Biriș și Crăciun. A, sigur că ARD sunt mai pro-anticorupție decât USL, din motive multe şi complicate, mai curând instituţionale, nu de morală individuală. Dar nu suficient și nici destul de convingători cât să câștige din anticorupție ca singur proiect valabil. Ăilalți, oricum, dădeau făină.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.