Europa MEA – Mobilize|Energize|Active citizens

Proiectul Active Citizens for an Accountable Europe a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Europe for Citizens si s-a desfășurat în 8 orașe din Italia, România și Ungaria.

În România, Expert Forum a coordonat activitățile sub proiectul Europa MEA |Mobilize|Energize|Active citizens  în două mari orașe – Cluj-Napoca și Constanța. EFOR a beneficiat de sprijinul partenerilor locali din Constanța – Centrul pentru Resurse Civice (Constanța) și Centrul pentru Studiul Democrației în Cluj-Napoca, precum și a alte organizații și instituții la nivel local.

 

Scopul proiectului

Cetățenii activi și implicați  sunt ingredientul esențial pentru o democrație puternică și  o societate sănătoasă, mai ales în cazul statelor democratice mai tinere, precum România.

Proiectul își propune ca pe parcursul anului 2018 să ofere cetățenilor  din cele două orașe sprijin pentru a se implica activ în identificarea principalelor problemele la nivel local și să le ofere instrumente pentru ca împreună cu activiști locali și jurnaliști să dezbată și să identifice soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

 

 

Europa MEA este cea în care cetățenii au o voce, în care ei definesc prioritățile orașelor pe care le locuiesc de la Est la Vest într-o strânsă colaborare cu autoritățile publice locale. Europa MEA este cea în care cetățenii monitorizează cheltuirea banilor publici și derularea proiectelor importante pentru comunitate.

 

 

 

 

Constanța

23 ianuarie 2018 – Eveniment de lansare a proiectului

16 mai 2018 – Dezbatere locală: Atractivitatea orașului, mobilitate și urbanism participativ

6 iunie 2018 – Dezbatere locală: Cazinoul – istorie, conservare, restaurare și viitor

13 iunie 2018 – Atelier despre clientelism si achizitii publice la Constanta

22 septembrie 2018  – Tur ghidat cu barca la mare – Vraja mării pe banii tăi!

Dezbatere publica privind provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană – fake news și manipulare (decembrie 2018)

 

 

 

Cluj-Napoca

26 ianuarie 2018 – Eveniment de lansare a proiectului

16 aprilie 2018 – Dezbatere locală: Pata Rât povesti si provocari

23 aprilie 2018 – Dezbatere locală: Transport, mobilitate si accesibilitate in Cluj,

25 octombrie 2018 – Tur ghidat la pas: Descoperă toate fețele unui oraș în continuă dezvoltare

 

 

 

Rezultatele proiectului:

  • Peste 200 de cetățeni au participat la dezbaterile și atelierele organizate la nivel local (Constanța și Cluj-Napoca)
  • 4 dezbateri pe probleme de interes local
  • 1 tur ghidat la pas organizat în Cluj-Napoca
  • 1 tur ghidat cu barca organizat în Constanța
  • peste 50 de studenți la jurnalism, comunicare și administrație publică au fost implicați în activități de cercetare și documentare a problemelor de interes local
  • o competiție online de fotografii pe tema „Cum au fost cheltuiti banii UE in Romania?”
  • o ceremonie de inchidere a proiectului

 

Raportul final al proiectului poate fi consultat aici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [10.67 MB]

 

Parteneri

Coordonator

 

Partener internațional 

 

Partenerii locali în România:

Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) este un think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat. CSD a dezvoltat, de-a lungul timpului, proiecte de cercetare și analize cu precădere din perspectivă comparată, cu o importantă componentă aplicată, pe teme ca: democratizare, migraţie, etnicitate, educaţie civică, design instituțional sau comportament electoral. Colaborările noastre acoperă instituții precum Parlamentul României, Administrația Prezidențială, instituții ale administrației locale sau organizații ale societății civile

Odată cu diversificarea colaborărilor derulate de CSD și a proiectelor în care acesta s-a implicat, cu precădere în zona societății civile, a fost creată, în octombrie 2012, Asociația Centrul pentru Studiul Democrației (ACSD). Activitățile ACSD vin în completarea cercetărilor derulate de Centru, prin proiecte aplicate și colaborări cu organizații civice cu preocupări conexe, precum educația și promovarea cetățeniei democratice.

 

Centrul pentru Resurse Civice din Constanța s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional.

Din anul înființării până în prezent, Centrul pentru Resurse Civice militează pentru promovarea utilizării instrumentelor democratice în viața comunității.

Principalele domenii de activitate ale Centrului pentru Resurse Civice sunt democrație locală și implicarea cetățenilor în viața comunității prin voluntariat, susținerea protecției mediului, asistarea migranților resortisanți ai țărilor terțe în accesarea serviciilor din comunitate; stimularea comunicării dintre administrație și tinerii din comunitate, dar și susținerea democrației prin monitorizarea proceselor electorale cu observatori independenți și promovarea modelului intercultural dobrogean.

 

 

 


Proiect cofinanțat prin programul „Europa pentru Cetățeni” al Uniunii Europene

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.