Câștigătorii concursului Banii UE … vorbesc!
În urma concursului de fotografie ce a avut loc către sfârșitul anului 2018, ne bucurăm să anunțăm oficial câștigătorii desemnați de juriul nostru:
Locul I
Autor: Csaba Papp, Oradea
Podul Centenarului
Nume proiect: Lucrarea „Construire pod peste Crisul Repede intre strada Plevnei si strada Szigligeti Ede”
Valoarea estimativă finală este de aproximativ 3,3 milioane de euro, din care 2,6 milioane de euro reprezintă finanțare europeană (prin Programul Operațional Regional), iar diferența a fost suportată de Consiliul Județean. Potrivit constructorilor, podul în arc este cea mai mare structură din țară de acest gen. Are o deschidere de 80 de metri, cu cale la mijloc, cu două benzi de circulație. Podul – construit peste râul Crișul Repede, între străzile Plevnei și Szigligeti Ede – a fost deschis pentru pietoni vineri, fiind iluminat în culorile tricolorului. „Podul Centenarului” înlocuiește vechea pasarelă pietonală, construită în anii 1950.
Lucrările la Podul Centenarului au început în luna ianuarie a acestui an, au fost făcute de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) – SC Procons Group SRL – SC Electro Excel Green Consulting SRL – SC Aquacons SRL. Lungimea totală a podului este de 79,61 metri, iar lățimea de 18 metri.
Locul II
Autor: Andreea Pavel, Constanța
Cazul Cetății Capidava (comuna Topalu, Constanța):
În 2013, Consiliul Județean Constanța, condus de fostul președinte Nicușor Constantinescu, a câștigat un proiect de 12 milioane de euro prin care Cetatea Capidava urma să fie reabilitată și să facă parte din patrimoniul UNESCO.
Doar că banii europeni au ajuns la o firmă controlată de prietenii președintelui CJC, iar reabilitarea cu finanțarea de la Bruxelles se transformă într-un business de partid, printr-o schemă infracțională complexă. Procurorii DNA au trimis în judecată speța pentru fals în declarații, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Astăzi, în afară de faptul că cetatea nu poate fi vizitată, finanțarea europeană riscă să fie pierdută.
Povestea pe scurt:
În timpul lucrărilor de reabilitare, cetatea este mutilată, iar în locul materialelor de bună calitate apar cărămizi de BCA lipite între ele grosolan, cu ciment hidos. Culmea, specialiștii din Ministerul Culturii nu văd nicio problemă; dau aprobări, avizează documente și sunt de acord cu continuarea lucrărilor.
În tot acest timp, dincolo de materialele ieftine care pe hârtie costau, de fapt, enorm, procurorul care urmărea traseul banilor observă și cum milioanele virate de CJC se evaporă în contul firmei care câștigase licitația, apoi dispar în contul unei alte firme care, la rândul ei, făcea ca banii să dispară în contul unei alte societăți. Ultima verigă din lanțul schemei era o societate înființată la țară, într-un sat sărac din Ilfov. Din această societate care închidea circuitul, banii europeni erau scoși de un bărbat, în baza unor borderouri cu tranzacții de fier vechi. Apoi, banii erau aruncați într-o sacoșă și ridicați de administratorul firmei care câștigase licitația, susțin procurorii DNA. Așa se închidea cercul.
Apoi, administratorul societății care reabilita cetatea ducea ulterior sacoșa cu bani într-o zonă din Constanța, în apropierea unei piețe cunoscute în oraș ca fiind controlată de apropiații șefului CJC. Se întâlnea acolo cu intermediarul, un consilier județean de la PSD, apropiat de cercul de putere care controla orașul, județul și partidul. Pentru că, îi spunea patronul societății procurorului: „Mi-au spus că era nevoie de bani la partid”. La scurt timp, consilierul județean PSD, personajul-cheie în ancheta DNA, se aruncă în gol de la etajul 10 al unui bloc în construcții.
Procurorii DNA au trimis în judecată în aprilie 2016 șase persoane și șase firme, acuzate că au constituit un grup infracțional organizat, au făcut evaziune fiscală și au spălat bani, într-un dosar legat de refacerea cetății Capidava. Prejudiciul invocat de procurori: 4,8 milioane de lei. Dosarul se judecă încă, nu există o primă decizie a instanței.
Context: În 26 mai 2010, prin hotărârea nr. 134, Consiliul Județean Constanța a aprobat proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava” care a fost depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013. Bugetul proiectului a fost estimat la suma de 58.662.817 lei fără TVA (TVA aferentă era de 11.145.935,23 lei), iar durata de execuție a lucrărilor era de doi ani. Contractul de finanțare nr. 3784 este semnat în 31 iulie 2013 și este semnat de CJC și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est.
Locul III
Autor: Elena Gheorghiu, Constanța
Așteptare
Fotografia face referire la proiectul european transfrontalier “Black Sea Bike – Diversification Of The Tourism Services in Constanta – Balchik Cross Border Region By Bike – Bsb”, 2007-2013. Scopul lui era sa ofere turistilor si localnicilor o forma alternativa si ecologica de transport. Au fost construite statiile de biciclete, dar sunt nefunctionale.
Autor: Pavel Sinka, Pecica, Arad
Contrast; Verde-Albastru
Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli din oraşul Pecica, judeţul Arad, inaugurat în octombrie 2013, a fost realizat prin proiectul ECOREHAB 2 – „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone”, realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană.
Clădirea în sine, prin stilul său futurist, a devenit o atracţie turistică, alături de Ferma de Bivoli (unică în zonă) care o găzduieşte.
Mențiuni
Autor: Preoteasa Carla-Maria, Constanța
Parcarea supraetajata cu 4 nivele din zona Spitalului Judetean Constanța care a fost deschisa inca din anul 2012, finanțată prin fonduri europene (Programul Operațional Regional 2007-2013). A starnit inca de la inceput nemultumiri in randul constantenilor. Parcarea ar trebui sa fie publica insa oamenii se plang de faptul ca ultimul nivel este rezervat personalului din Spital unde accesul altor masini este interzis, iar celelalte etaje sunt ocupate permanent de oamenii care locuiesc in zona respectiva.
Autor: Andreea Oglagea, Iași
Telescaunul din Iași, o minunăție de mai puțin de 400 de metri din care se pot vedea doar copacii din zona. A costat aproape 1,5 milioane de euro și a produs în jur de 10,000 euro în 4 ani de funcționare, apoi a rămas abandonat de vreo 2 ani de zile.
Amenajarea telescaunului a făcut parte dintr-un proiect mai mare, de modernizare a zonei de agrement Ciric, ce a avut o valoare totală de aproape 12 milioane euro. Proiectul a fost implementat pe axa destinată turismului din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, iar fondurile nerambursabile au reprezentat jumătate din această sumă.
Autor: Dan Horațiu Popa
Proiect cu lingura
Fotografia surprinde exponate din bucătăria Cetății Mălăiești (jud. Hunedoara) care a fost cuprinsă în proiectul „Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Mălăiești din Sălașu de Sus în vederea introducerii în circuitul turistic„. Proiectul a fost finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, valoare sa s-a ridicat la 7.650.151 lei, iar perioada de implementare a fost 06.09.2012 – 06.01.2015.
Radu Enache, Slobozia
Parc industrial – Slobozia
Parcul Industrial I.M.M. Slobozia a fost finanta în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de creștere, în anul 2014 și reprezintă o structura de afaceri în care se desfășoară activități economice de producție industriala și servicii, într-un regim de facilitati specifice în vederea valorificarii potențialului uman și material al zonei.”
In fapt, este doar o parcare goala care a costat cca 17 mil lei.
Pentru mai multe detalii despre concurs, găsiți aici.