Despre proiect

Despre proiect

Proiectul Active Citizens for an Accountable Europe este un proiect internațional ce se va desfășura în 2018 în opt orașe din trei țări: Italia, România și Ungaria.

În România, Expert Forum coordonează activitățile sub umbrela proiectului Europa MEA |Mobilize|Energize|Active citizens  în două mari orașe – Cluj-Napoca și Constanța. EFOR beneficiază de sprijinul partenerilor locali din Constanța – Centrul pentru Resurse Civice (Constanța) și Centrul pentru Studiul Democrației în Cluj-Napoca, precum și a alte organizații și instituții la nivel local.

Europa MEA este cea în care cetățenii au o voce, în care ei definesc prioritățile orașelor pe care le locuiesc de la Est la Vest într-o strânsă colaborare cu autoritățile publice locale. Europa MEA este cea în care cetățenii monitorizează cheltuirea banilor publici și derularea proiectelor importante pentru comunitate.

Europa MEA este despre sprijinirea cetățeniei active în două mari orașe din România -Cluj-Napoca și Constanța.

Ce este cetățenia activă?

Cetățenia activă înseamnă că cetățenii se implică activ în identificarea și rezolvarea problemelor comunități din care ei fac parte. În acest sens monitorizează activitatea autorităților locale, îți cunosc drepturile și se folosesc de toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a asigura respectarea acestora.

Fie că vorbim despre  o campanie de curățare a parcului sau orașului sau de dezbateri la nivel local despre prioritățile cetățenilor cu privire la transportul public, participarea ăntr-un exercițiu de bugetare participativă, cetățenii activ implicați sunt ingredientul esențial pentru buna guvernare și corecta cheltuire a banilor publici.

Proiectul își propune ca pe parcursul anului 2018 să ofere cetățenilor sprijin pentru a se implica activ ca să identifice probleme cu care se confruntă în orașele lor și să lucreze împreună cu activiști locali și jurnaliști printr-o multitudine de activități:

  • O campanie de monitorizare a unor proiecte de interes local care au implicat cheltuirea unor fonduri UE
  • Concurs de fotografii și video
  • Dezbateri si seminarii
  • Un tur activist la nivelul fiecărui oraș
  • Instrumente de e-learning și petiții online.

Proiectul s-a desfășurat în perioada octombrie 2017-ianuarie 2019.

Găsiți aici, un raport scurt al activităților din proiect, desfășurate de Expert Forum în România.

 

Proiect finanțat de către Comisia Europeană prin programul Europe for Citizens

          

Parteneri

Coordonator:

Transparency International Ungaria

 

Partenerii locali în România:

Center for Democracy Studies in Cluj-Napoca

 

 

 

 

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

 

The Civic Resource Center in Constanța

 

Universitatea Ovidius, Specializarea Jurnalism  din cadrul Departamentului de Limbi şi literaturi moderne şi ştiinţele comunicării al Facultății de Litere