Campania reală și clientelismul local în finanțarea partidelor

7 Dec 2016 14:00 · Hilton/Athénée Palace, sala Regina Maria

Cheltuirea banilor “albi” pentru partide și campanii electorale a devenit mai vizibilă și mai transparentă în ultimii ani, dar efectul a fost că de atunci greul luptei electorale nu se mai duce în afișe și clipuri TV oficiale. Într-o măsură mai mare decât se crede, campania “reală” se bazează pe diverse forme de influență la nivel local. Influenţa nu e întotdeauna ilegală, banii nu se sifonează neapărat direct în buzunarele cuiva și totul se joacă cumva la limita moralității. Cu alte cuvinte, problemele nu se rezolvă totdeauna prin dosare penale. Acolo unde sprijinul prin influenţă depășește limitele acceptabile, trebuie înțelese mecanismele sale iar combaterea trebuie făcută prin alte mijloace: ceea ce ține pur și simplu de proastă guvernare trebuie sancționat și de noi, alegătorii, direct la vot. Problemele afectează atât autoritățile locale propriu-zise, cât și companiile publice.

EFOR vă invită să discutăm câteva metode prin care partidele câștigă sprijin la centru prin diverse forme de influență din local: contracte din bani publici câștigate de firme apropiate de partide; clientelizarea presei locale; dar și manipularea populistă a companiilor de stat care furnizează servicii locale, de pildă, energie ieftină înainte de alegeri. Despre toate acestea și ce e de făcut discutăm miercuri, 7 decembrie, 14:00-17:00, la Hilton/Athénée Palace, sala Regina Maria (București).

13:45 – 14:00      Primirea invitaților – cafea

14:00 – 14.40

  • Deschiderea conferinței – Sorin Ioniță, Președinte EFOR
  • Invitat de onoare – Tudor Giurgiu, Regizor, activist, fost Președinte al TVR

14:40 – 16:00

  • Clientelism și captură în presa locală – cazul Gorj – Sorin Ioniță, Președinte EFOR / Marius Daea, jurnalist
  • Utilitățile locale și populismul electoral – Otilia Nuțu, expert EFOR
  • Achizițiile din Programul Național de Dezvoltare Locală și abonații la contractele cu statul – Septimius Pârvu, Cezara Grama, experți EFOR

16:00 – 17:00      Dezbatere

Vor fi lansate trei rapoarte tematice: clientelism în mass media, sifonare de resurse din companii publice, achiziții și investiții locale – PNDL (județe noi).
Pentru mai multe detalii despre eveniment și confirmarea participării, vă rugăm să ne contactați pe [email protected] sau la telefon 0787.638.315. Persoane de contact: Septimius Pârvu și Otilia Nuțu. Vă rugăm să confirmați participarea până pe 6 decembrie. Evenimentul se va desfășura în limba română, fără traducere.

 

 

logo_uelogo_osi

logo_ukEveniment organizat în proiectele Keep an eye on your government – enhancing watchdog and policy analysis at local level, finanțat printr-un grant al Open Society Institute; Civil Response to Clientelism in Media – MEDIA CIRCLE, co-finanțat de Comisia Europeană, prin Civil Society Facility – Media Freedom and Accountability Programme; Civic activism in monitoring public (local) enterprises, finanțat printr-un grant al Ambasadei Marii Britanii la București; Legislație, Economie, Competiție și Administrație – Dezvoltarea unei abordări multidisciplinare în combaterea fraudei în achiziţii, co-finanțat de către Comisia Europeană, DG-Home Affairs, prin programul Prevention of and Fight against Crime și de Ambasada Olandei la București.

Posted in Fără categorie.