Constanța – atractivitate, mobilitate și urbanism participativ la malul mării

16 May 2018 (14:00 - 17:00) · Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret 'Jean Constantin'

Expert Forum împreună cu Centrul pentru Resurse Civice / The Civic Resource Centre din Constanța au plăcerea să vă invite la o dezbatere despre atractivitatea orașului Constanța, mobilitate și urbanism participativ la malul mării pe 16 mai, ora 14.00.

Aceasta este prima dezbatere organizată în orașul-magnet de la malul mării în contextul proiectului „Active citizens for an Accountable Europe”/”Cetățeni activi pentru o Europă responsabilă”.

Ne propunem să discutăm despre dezvoltarea urbană a orașului Constanța, plecând de la semnalele reperate în teren la firul ierbii de către cetățeni activi din cadrul comunității locale, dar și de la concluziile Raportului Băncii Mondiale ‘Orașele-Magnet’ (studiul de caz Constanța) cu privire la migrație și navetism în Constanța.

De ce?
În spiritul animării activismului civic și al asumării deciziilor la nivelul fiecărui palier implicat (comunitate, organizații nonguvernamentale/profesionale, mediul academic/ de afaceri, autorități responsabile).

Sub acest aspect, vor fi analizate:
📌 Atractivitatea municipiului Constanța, în relație cu Raportului Băncii Mondiale cu privire la migrație și navetism (invitat arh. Ionică Bucur, membru Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România – APUR)
📌 Mobility as a Service – pregătiri pentru un nou schimb de paradigmă în mobilitatea urbană (invitat urb. Stadler Reini, membru Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România – APUR)
📌 Mobilitatea urbană la malul mării, în relație cu peisajul costier (invitat peis. Wendy Laura, membru Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România – APUR)
📌 Urbanismul participativ și prietenos cu oamenii (invitat arh. Adrian Grigorescu, membru Eco Dobrogea)

Schimbul de informații din cadrul dezbaterii va fundamenta elaborarea unei sinteze de posibile intervenții la nivel urban pentru a fi propuse/ adoptate/asumate de/ către entitățile implicate în procesul de planificare și gestiune urbană.

Vă invităm să vă alăturați dezbaterii de Miercuri, 16 mai 2018, ora. 14.00 la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, pentru a identifica împreună situațiile întâlnite sub aspectul celor 3 tematici și starea de fapt actuală cu posibilitatea îmbunătățirii acesteia prin intervenții asumate responsabil.

Proiectul Active citizens for an Accountable Europe se va desfășura pe parcursul anului 2018 și are ca scop să ofere comunității constănțene sprijin pentru implicare activă în vederea identificării problemelor cu care cetățenii se confruntă în oraș și oportunitatea de a lucra împreună cu activiști locali și jurnaliști înspre găsirea unor soluții în ceea ce cuprinde monitorizarea unor proiecte „defectuoase” desfășurate de-a lungul timpului, prioritățile comunității și mijloacele de adresare ale acestora.

Proiect finanțat prin programul Europe for Citizens al Comisiei Europene