en_US English

Dezbatere: Este votul electronic o soluție pentru România?

13 Mar 2015 02:30 · American Corner, Biblioteca Națională a României Bld. Unirii 22, et 1  

 

După alegerile prezidențiale din 2014, nevoia introducerii unui sistem de vot la distanță a devenit tot mai evidentă. Preferințele actorilor politici au fost diferite: unii au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce alții au considerat că votul prin internet este un semn al modernizării administrației și poate asigura exprimarea voturilor mai simplu și mai ieftin.

Ambasada Statelor Unite ale Americii și Expert Forum vă invită la o discuție despre viabilitatea votului electronic în România. Vor prezenta Septimius Pârvu (Expert Forum) și Chloe Jasper (Ambasada SUA, București).

Ambasada va prezenta perspectiva din Statele Unite ale Americii, unde procedurile de vot pot varia de la un stat la altul. Aproximativ 40% dintre alegători au folosit votul electronic la alegerile din 2012, dar viitorul utilizării votului electronic rămâne în discuție.

EFOR a observat votul electronic în Estonia, singura țară din lume care folosește acest tip de votare pentru toate tipurile de alegeri și vă invită la o discuție deschisă despre cum văd autoritățile, societatea civilă și experții străini acest sistem. Vom discuta și despre experiențe care nu au avut un succes la fel de vizibil: Letonia, Lituania sau Finlanda.

Ne propunem să dezbatem dacă votul electronic este potrivit pentru România, iar dacă da, sub ce formă. În orice caz, vom discuta fără populism cu argumente pro și contra și cu dovezi ale succesului sau eșecului votului prin internet.

Vă rugăm să ne confirmați prezența, având în vedere că numărul de locuri este limitat.

 

Contact

Septimius Pârvu, Expert Forum

[email protected], 0737.748.667

Chloe Jasper, U.S. Embassy Bucharest

[email protected]

Eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și cu participarea ARDOR. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

logosus_embassy_logo1