Este importantă experiența de viață pentru a desluși lumea inculpaților? Există limite care se impun în conduita magistraților dincolo de activitatea din instanță, în viața privată? Pot ei să greșească? Și ce influență are profesia asupra concepției lor despre oameni?
Dezbatem despre toate aceste aspecte împreună cu auditorii de justiție anul II, grupa procurori și cu formatorul INM în domeniul eticii și deontologiei profesionale Miorița Bran.
Pe 28 februarie 2017, Expert Forum organizează prima din 3 vizionări în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii în cadrul proiectului „Dileme etice în sistemul judiciar” , proiect finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos din România.
Astfel, discutăm cu auditorii de justiție în luna martie despre dileme etice pe care profesia lor le ridică, pornind de la o serie de filme scurte bazate pe interviuri cu 12 judecători din Olanda – ‘Kijken in de ziel’ (traducere „Privind în suflet”), create de jurnalistul premiat Coen Verbraak.
Durată film: 35 min, subtitrare în limba engleză.
Vorbitori:
- Iwan Rutjens, Prim-secretar în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România
- Miorița Bran, judecător, formator INM în domeniul eticii și deontologiei profesionale
- Cezara Grama, Expert Forum
Locația: Institutul Național al Magistraturii, Blvd. Regina Elisabeta
Despre seria de filme Privind în suflet – despre profesia de judecător
În 2009 Coen Verbraak a creat programul ‘Kijken in de ziel’ (litt. „Gazing into the soul”/„Privind în suflet”), un serial în care persoane importante din anumite ocupații sunt intervievate despre munca și viața lor: psihiatrii, judecători, medici, jurnaliști și politicieni.
În această serie, Coen Verbraak discută cu doisprezece judecători din Olanda despre profesia lor și despre ei înșiși în 5 episoade tematice: judecătorii – ocrotitorii legii, îndoiala, pedeapsa, suspectul și opinia publică.
Judecătorii aplică legea si soluționează disputele dintre vecini legate de proprietate sau cele privind concedierea, dar și cazurile de viol și omor. Sarcina de a judeca astfel de cazuri este una de o mare responsabilitate, însă judecătorii sunt oameni și au propriile dileme etice. Dar cum ajung judecătorii la decizia lor, care este procesul intern pe care îl parcurg? Cât de siguri sunt de deciziile lor sau au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi cu care nu sunt de acord? Au oare prejudecăți?
Coen Verbraak discută pe parcursul a 5 episoade cu judecătorii despre toate aceste dedesubturi, la limita între ceea ce prevede legea și standardele de etică, arătând că, in unele cazuri, legea poate fi nedreaptă și judecătorul va trebui să o aplice oricum.
Judecătorii: Frans Bauduin, Martien Diemer, Jan Moors, Helge, Wendy Vierveijzer, Jacqueline Dubois, Elianne van REN, Sandra Schreuder, Shirin Milani, Rinus Otte, Sebastian Hermans și Frank Visser.
Proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” este desfășurat de Expert Forum, finanțat printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România. Aceasta este prima dintre o serie de dezbateri ce vor avea loc în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017.