Dileme etice în sistemul judiciar. Film și discuții în Iași

5 Apr 2017 (16:30 - 19:30) · Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi BULEVARDUL Carol I nr.11, 700506 Iași

Ești student la drept și te gândești să devii judecător? Sau vrei să știi cum ajung judecătorii la decizia lor, care este procesul intern pe care îl parcurg? Cât de siguri sunt de deciziile lor sau dacă au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi cu care nu sunt de acord? Au oare prejudecăți?

Vino pe 5 aprilie la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să vezi un film despre profesia de judecător și să stai de vorbă informal și relaxat despre diferența dintre adevărul judiciar vs. adevărul absolut, despre rolul îndoielii în procesul judiciar și despre etică în sistemul judiciar.

Discutăm cu profesori din Facultatea de Drept și profesioniști în domeniul judiciar despre toate acestea pornind de la o serie de filme scurte bazate pe interviuri cu 12 judecători din Olanda – ‘Kijken in de ziel’ (trad. „Privind în suflet”), create de jurnalistul Coen Verbraak.

*********************************************************************
Locația: Amfiteatrul 1 „Paul Demetrescu”, Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ora 16.30

Invitați:
– E.S. Ambasadoarea Stella Ronner Grubacic, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România

– Ioana Maria Costea, conf.univ.dr, Prodecan al Facultății de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

– Laura Ștefan, Expert anticorupție, Expert Forum

************************************************************************
Despre seria de filme Privind în suflet – despre profesia de judecător

În 2009 Coen Verbraak a creat programul ‘Kijken in de ziel’ (litt. „Gazing into the soul”/„Privind în suflet”), un serial în care persoane importante din anumite ocupații sunt intervievate despre munca și viața lor: psihiatrii, judecători, medici, jurnaliști și politicieni.

În această serie, Coen Verbraak discută cu doisprezece judecători din Olanda despre profesia lor și despre ei înșiși în 5 episoade tematice: judecătorii – ocrotitorii legii, îndoiala, pedeapsa, suspectul și opinia publică.

Judecătorii aplică legea si soluționează disputele dintre vecini legate de proprietate sau cele privind concedierea, dar și cazurile de viol sau omor. Responsabilitatea este mare și judecătorii se confruntă uneori cu dileme etice. Dar cum ajung judecătorii la decizia lor, care este procesul intern pe care îl parcurg? Cât de siguri sunt de deciziile lor sau au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi cu care nu sunt de acord? Au oare prejudecăți?

Coen Verbraak discută pe parcursul a 5 episoade cu judecătorii despre toate aceste dedesubturi, la limita între ceea ce prevede legea și standardele de etică, arătând că, in unele cazuri, legea poate fi nedreaptă și judecătorul va trebui să o aplice oricum.

Judecătorii: Frans Bauduin, Martien Diemer, Jan Moors, Helge, Wendy Vierveijzer, Jacqueline Dubois, Elianne van REN, Sandra Schreuder, Shirin Milani, Rinus Otte, Sebastian Hermans și Frank Visser.

Durată film: 35 min, subtitrare în limba engleză.
**********************************************************************
Proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” este desfășurat de Expert Forum, finanțat printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România. Aceasta este primul dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017.

Posted in Fără categorie.