Dileme etice în sistemul judiciar. Film și discuții. Despre îndoială.

22 Nov 2016 (17:00 - 17:00) · Facultatea de drept, Universitatea din Bucuresti, Blvd. Mihail Kogalniceanu nr. 36-46, sector 5, Bucuresti, sala Constantin Stoicescu

Ești student la drept și te gândești să devii judecător? Sau vrei să știi cum ajung judecătorii la decizia lor, care este procesul intern pe care îl parcurg? Cât de siguri sunt de deciziile lor sau dacă au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi cu care nu sunt de acord? Au oare prejudecăți? judecatori-efor

Atunci vino pe 22 noiembrie să vezi un film despre profesia de judecător și să stai de vorbă informal și relaxat despre diferența dintre adevărul judiciar vs. adevărul absolut, despre rolul îndoielii în procesul judiciar și despre etică în sistemul judiciar.

Discutăm cu judecători din România, dar și din Olanda pornind de la o serie de filme scurte bazate pe interviuri cu 12 judecători din Olanda  – ‘Kijken in de ziel’ (traducere „Privind în suflet”), create de jurnalistul premiat Coen Verbraak.

Durată film: 35 min, subtitrare în limba engleză.

 

Invitați speciali:

  • E.S. Dna. Stella RONNER-GRUBAČIĆ, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România
  • Judecători ai Curții din Rotterdam și ai Curții de Apel București

 

Locația: Facultatea de Drept, Universitatea din București, sala Constantin Stoicescu, etaj 1, ora. 17.00

Discuțiile se vor purta în limba engleză.

 

Despre seria de filme Privind în suflet – despre profesia de judecător

În 2009 Coen Verbraak a creat programul ‘Kijken in de ziel’ (litt. „Gazing into the soul”/„Privind în suflet”), un serial în care persoane importante din anumite ocupații sunt intervievate despre munca și viața lor: psihiatrii, judecători, medici, jurnaliști și politicieni.

În această serie, Coen Verbraak discută cu doisprezece judecători din Olanda despre profesia lor și despre ei înșiși în 5 episoade tematice: judecătorii – ocrotitorii legii, îndoiala, pedeapsa, suspectul și opinia publică.

Judecătorii aplică legea si soluționează disputele dintre vecini legate de proprietate sau cele privind concedierea, dar și cazurile de viol și omor. Sarcina de a judeca astfel de cazuri este una de o mare responsabilitate, însă judecătorii sunt oameni și au propriile dileme etice. Dar cum ajung judecătorii la decizia lor, care este procesul intern pe care îl parcurg? Cât de siguri sunt de deciziile lor sau au vreodată îndoieli cu privire la un verdict? Există legi cu care nu sunt de acord? Au oare prejudecăți?

Coen Verbraak discută pe parcursul a 5 episoade cu judecătorii despre toate aceste dedesubturi, la limita între ceea ce prevede legea și standardele de etică, arătând că, in unele cazuri, legea poate fi nedreaptă și judecătorul va trebui să o aplice oricum.

Judecătorii: Frans Bauduin, Martien Diemer, Jan Moors, Helge, Wendy Vierveijzer, Jacqueline Dubois, Elianne van REN, Sandra Schreuder, Shirin Milani, Rinus Otte, Sebastian Hermans și Frank Visser.

 

Proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” este desfășurat de Expert Forum, finanțat printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România. Aceasta este prima dintre o serie de dezbateri ce vor avea loc în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017.

 

descarcare              descarcare