O prajitura si un ceai pentru statul de drept

23 Jun 2014 21:00 · Ceai la Vlaicu

10463017_493412450788943_7834124236494189882_nPoate că nu cunoști în detaliu activităţile Expert Forum (EFOR), dar ești cu siguranță la fel de nemulțumit(ă) ca şi noi de proasta guvernare din România, adică de politizarea masivă și neprofesionalismul dezbaterilor pe politici publice, imprevizibilitatea și opacitatea deciziei pe chestiuni publice importante, lipsa de consultare cu cei interesați sau afectați de schimbări sau de clientelism, rețelele de influență și cheltuirea banilor publici în mod abuziv și netransparent.

Acum doi ani EFOR lansa Indicele şi Harta Clientelismului local în România, construind în premieră un indicator obiectiv de măsurare a corupţiei în alocările de bugetare pentru judeţe. Raportul nostru a devenit între timp material de lucru pentru Comisia Europeană, fiind citat în rapoartele anticorupţie, iar metodologia noastră este evaluată în vederea aplicării pe scară mai largă, în alte state membre.

Din păcate, în vreme ce EFOR a mers înainte, România nu a ținut pasul la capitolul guvernare: actualizând analiza cu datele din 2012 şi 2013 constatăm un regres peste aşteptări în domeniul calităţii guvernării, aşa cum poate fi ea măsurată pe alocările de fonduri de investiţii către administraţia locală. Mai mult, s-au petrecut involuţii surprinzătoare pe care vi le prezentăm.

Întrucât credem cu tărie că există o legătură strânsă între funcționarea eficientă a instituțiilor publice, independența justiției și cheltuirea banilor publici, Expert Forum și Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer, te invită la un ceai rece şi o prăjitură dedicate consolidării statului de drept

Luni 23 iunie, ora 19.00

Ceai la Vlaicu

Str. Aurel Vlaicu 47, sector 2 

pentru aproximativ două ore, un schimb de idei relaxat, intens și fără fatalisme; si poate inceputul unei colaborări. Vom discuta despre distribuția banilor publici, ce face statul cu ei și cui îi dă, pericolele alunecării către un feudalism politic de secol XXI, dar și despre mecanismele de combatere a acestor comportamente.

Pentru confirmarea prezenței și detalii suplimentare, vă rugăm să îl contactați pe Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum, [email protected] sau 0737.748.667.

Partner: Consiliul Tineretului din România.