Susținerea confiscării extinse – primul seminar de pregătire a magistraților și ofițerilor operativi

24 - 26 Feb 2014 · Baia Sprie

Primul seminar din cadrul programului de susținere a confiscării extinse s-a desfășurat între 24-26 februarie 2014, la Șuior, Baia Sprie (jud. Maramureș).

Seminarul, moderat de Laura ȘTEFAN, expert anti-corupție la Expert Forum, a reunit nouă judecători de drept penal, cinci procurori și cinci ofițeri operativi.

Speakerii străini au venit din Italia:

Maurizio VARANESE, inspector șef la Anti-racket Commision din cadrul ministerului de Interne, și Dario SCALETTA, procuror în cadrul Parchetului din Palermo.

Cornel CĂLINESCU, șeful Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni din cadrul ministerului Justiției, a prezentat formele cooperării internaționale în materia recuperării creanțelor, Laurențiu SORESCU, formator al Institutului Național al Magistraturii, a analizat standarul de probă la dosarele de confiscare în contextul jurisprudenței de până acum, iar Cristian GABRIEL, procuror DIICOT, a prezentat metodologiile investigative și încadrările juridice.

Grupe formate din judecători, procurori și polițiști au analizat studii de caz privind procedurile de confiscare extinsă.

În ultima zi a seminarului, Claudiu CHIRIȚĂ, comisar-șef în cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR, a prezentat particularitățile muncii de investigație financiară și de identificare a bunurilor provenite din infracțiuni.

La acest prim seminar din cele patru destinate magistraților și ofițerilor operativi au participat și Dana BURDUJA, procuror în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General și Alexandru MORARU – șeful Serviciului Recuperare Creanțe, Criminalitate Financiară și Spălări de Bani din cadrul IGPR.

 

 

 

 

© Foto – Freedom House

Mai multe detalii pe pagina web Freedom House.

 

Acest eveniment face parte din proiectul Supporting the confiscation and recovery of proceeds of crime in Romania, co-finanțat de către Prevention of and Fight against Crime (ISEC) Programme of the European Union.