„Un proces stalinist” adoptat de EFOR @One World Romania 2019

23 - 24 Mar 2019 · ARCUB

Premiat la Venice Film Festival 2018, Toronto International Film Festival 2018 și în cadrul altor evenimente, “Un proces stalinist”reconstituie unul dintre primele procese Staliniste din anii ’30 și spectacolul pus în scenă de Stalin. Un film în regia lui Serghei Loznitsa, “Un proces stalinist” este al doilea film adoptat de EFOR în cadrul festivalului One World Romania. Astfel, vă invităm la vizionarea acestuia, urmat de o discuție împreună cu membri Expert Forum.

Filmul va rula pe:

23 martie, ora 17:30, ARCUB

24 martie, ora 20:30, ARCUB

Biletele se găsesc pe Eventbook.

Un proces stalinist

În cel mai recent documentar al său alcătuit din materiale de arhivă, Serghei Loznitsa explorează conceptul de justiție ca spectacol prin intermediul unuia dintre primele procese staliniste din anii ’30 intentat împotriva unor economiști acuzați că plănuiau o lovitură de stat împotriva guvernului sovietic. Calitatea de farsă a evenimentului istoric pe care Loznitsa îl (re)prezintă este evidentă atât pentru spectatorii de astăzi, conștienți de faptul că ceea ce urmăresc este o ficțiune pusă în scenă de Stalin și de procurorii săi, cât și pentru spectatorii de atunci, din sală, dar și pentru inculpații, procurorii și judecătorii participanți la proces, actori conștienți de rolul pe care trebuie să îl joace și fideli până la capăt scenariului asupra cărora s-au pus cu toții de acord în mod voluntar. (Raluca Durbacă)

Link: https://festival-oneworld.ro/l/ro/un-proces-stalinist-458/

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CNsCZ0yTpEw

Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci locații principale: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, POINT și #Pavilion32– Goethe-Institut București.
Spre deosebire de anii trecuți, în 2019 festivalul are o locație principală, POINT, unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineață cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții. După finalul programului zilnic de filme acțiunea se mută în Londohome, hub-ul nocturn al evenimentului.

Program complet: oneworld.ro si Facebook

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

Posted in Fără categorie.