Expert Forum cere guvernului să nu măreasca (iar) suma pentru subvenţiile partidelor.

Expert Forum cere guvernului să nu măreasca (iar) suma pentru subvenţiile partidelor

[UPDATE] În urma presiunilor publice, Guvernul a retras propunerea. 

Se repetă sub guvernul Cîţu scenariul de anul trecut: subvenţiile au fost iniţial declarate ca reduse prin legea bugetului pe 2020, dar la finalul anului au fost mărite substanţial la 253 de milioane lei, cea mai mare valoare din istoria recentă a României! În 2021 suma ar urma să fie şi mai mare, întrucat legea bugetului prevede deja 162 de milioane de lei înainte de suplimentare; dacă ce a propus acum guvernul Cîţu se materializează, aceasta va urca la 265 milioane lei. Suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanţi criticau mecanismul.

EFOR a arătat că partidele nu cheltuie mai mult de jumătate din sumele primite, iar peste 60% din bani merg spre promovare şi mai ales presă (https://expertforum.ro/secretele-subventiilor-politice/). Considerăm ca această suplimentare reprezintă un act motivat politic, parte din campania internă pentru şefia PNL – ceea ce e inacceptabil! Alocările suplimentare nu se justifică şi pot ajunge să dezechilibreze şi mai mult viaţa politică, afectând în paralel independenţa jurnalistică prin cumpărarea bunăvoinţei presei.

Potrivit standardelor internaţionale subvenţiile bugetare au rolul de a susţine funcţionarea şi dezvoltarea partidelor, dar ele nu trebuie să devină sursa principală sau chiar exclusivă de finanţare a acestora. În plus EFOR a arătat că aceşti bani se cheltuie netransparent, controalele fiind insuficiente.

Solicităm insistent partidelor de la guvernare şi în special premierului Florin Ciţu să anuleze astfel de iniţiative clientelare, periculoase pentru jocul democratic, şi să nu transforme finanţarea politică într-un mecanism de cumpărare de influenţă. Mai mult, reamintim ca anul trecut premierul declara că va reduce subvenţiile, ceea ce nu a făcut – iar acum chiar le măreşte.

Contact: Septimius Pârvu, [email protected]   0787.638.315


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.