Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Situația contribuțiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru finanțarea campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 (actualizată la data de 13.11.2020). Documentul este un centralizator al cheltuielilor și nu conține informații detaliate despre contribuțiile individuale ale candidaților, deși legea și metodologia de colectare a datelor o permit. Acest fapt reduce semnificativ transparența procesului. Datele au fost publicate la alegerile locale, iar EFOR a publicat trei analize despre contributori și transparența procesului. Pentru alegerile parlamentare, EFOR a solicitat AEP să publice datele extinse.
Campania electorală a început pe 6 noiembrie și se va încheia pe 5 decembrie, perioadă în care competitorii (candidați și partide) vor putea declara fonduri din diverse surse. Mandatarii financiari ai competitorilor electorali declară toate fondurile primite, respectiv cheltuite în trei zile, la AEP și la birourile instituției din circumscripții. Nu se publică niciun fel de informație privind cheltuielile înainte de ziua alegerilor.
Vezi regulile privind finanțarea campaniei electorale aici.
Concluzii:
- în total, competitorii au declarat 28,395,211 lei, din care 80% reprezintă contribuții de la candidați
- cei mai mulți bani i-au declarat PNL (11 mil), PSD (10 mil), PMP (3.5) mil, Pro România (1,6 mil). Restul partidelor au declarat împreună 1,29 mil. lei
- Contribuțiile private provin în cea mai mare parte din veniturile proprii ale candidaților (17 mil). Donațiile au fost foarte reduse (201,6 mii lei), iar împrumuturile s-au ridicat la 5,7 mil lei, din care PNL a înregistrat 2,4 mil, iar PSD 1,8 mil.
- PNL este singurul partid care a folosit subvenții – 5 milioane, iar PSD este singurul care a transferat din contul curent central în contul de campanie, din resursele proprii strânse de partid
Hand photo created by jcomp – www.freepik.com
Raport realizat în cadrul unui proiect finanțat de Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), implementat de Expert Forum în parteneriat cu CEELI Institute și International Foundation for Electoral Systems (IFES).