Banii partidelor politice din România

Finanțarea partidelor politice

expert forum International Foundation for Electoral Systems (IFES)
ceeli institute prague Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs INL

Ilustrație: pch.vector / Freepik

Banii partidelor politice din România 💰💰💰

Scopul platformei 'Banii partidelor politice din România' este de a oferi o perspectivă analitică a modului în care a evoluat finanțarea partidelor politice și pentru a pune laolaltă cât mai multe date privind contribuții private sau fonduri publice. De asemenea, este un instrument care vrea să vină în sprijinul jurnaliștilor sau a oricărei persoane interesate de subiect.

Datele reflectă veniturile partidelor politice din România (2006-2020), incluzând:

Secțiunea privind finanțarea campaniei electorale cuprinde

→ Puteți citi mai mult despre câteva dintre cele mai importante repere privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale, care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine procesul, fără a fi un manual exhaustiv.

Banii partidelor politice din România Ilustrație: pch.vector / Freepik

Note:
Platforma nu trebuie privită ca o sursă oficială de informații, întrucât singurele surse sunt Monitorul Oficial sau pagina web a Autorității Electorale Permanente, după caz. Datele privind finanțarea partidelor provin din 2 surse: pagina web legislatie.just.ro și serviciul www.lege5.ro, iar în anumite cazuri au fost culese manual, întrucât calitatea precară nu a permis extragerea în condiții optime a cifrelor. Pentru colectarea datelor am folosit un instrument IT dezvoltat special pentru acest scop. Datele privind finanțarea campaniilor provin din seturile de date publicate de AEP.
Mai mult, în procesul de adunare de date, este posibil să fi apărut erori privind cifrele, având în vedere formatarea neunitară. În perioada următoare, portalul va include și date privind finanțarea campaniilor electorale.

După o perioadă de verificări suplimentare datele vor fi disponibile în format deschis.

Dacă identificați erori sau aveți propuneri de îmbunătățire sau dezvoltare a platformei, vă rugăm să ne scrieți la [email protected].