VREI SĂ FII UN TROLL DE SUCCES? Get Bad News: joc online pentru înţelegerea propagandei şi manipulării. În română, pentru publicul din Republica Moldova

Expert Forum (EFOR) a lansat în parteneriat cu partenerii olandezi de la Drog un joc online pentru combaterea propagandei și stirilor false. Jocul e competitiv: te invită într-un exerciţiu de simulare a comportamentului de troll; să creezi o pagină de fake news; să-ţi construieşti o audienţă şi o credibilitate false. Vei lua puncte pentru fiecare etapă parcursă.

Jocul e gratuit şi se găseşte pe www.getbadnewsmoldova.com. Poate fi jucat repetat: scenariile vor diferi de fiecare dată.

Produsul este unul educativ, destinat studenţilor şi elevilor de liceu din ani terminali, şi e bazat pe teoria vaccinării din psihologie: oamenii dezvoltă rezistenţă faţă de informaţia manipulativă atunci când sunt expuşi controlat la o versiune mai slabă a acesteia. O dată recunoscută, rezistă mai bine la ea.

EFOR a pilotat jocul pe un grup de profesori de liceu în Chişinău, precum şi pe câteva grupuri de elevi şi studenţi, în Chişinău şi alte localităţi, adaptând conţinutul la temele de dezbatere publică din Republica Moldova. Cei mai buni performeri au primit diplome şi premii. Scopul de advocacy este să convingem sistemul de educaţie să introducă acest joc, împreună cu toolkitul teoretic mai amplu dezvoltat în jurul lui, pe spaţiul didactic al materiilor sociale şi de educaţie civică din şcoli. O campanie similară derulăm în România.

Proiect finanțat printr-un grant al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate în scris sau în publicațiile electronice nu reprezintă în mod necesar poziția Black Sea Trust, a German Marshall Fund sau ale partenerilor săi.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.