Baze de date utilizate pentru profilarea unei companii

Această secțiune are scopul de a oferi o listă de baze de date publice utile care pot fi folosite pentru a găsi informații despre companii, despre persoane legate de acestea, de la nivel național sau internațional. Pe lângă bazele de date gestionate de statul român, informațille legate de companii sau persoane pot fi căutate în baze de date deschise, accesibile fără plată sau crearea unui cont de utilizator. Multe dintre aceste baze de date au o componentă internațională și au fost create de consorții internaționale de jurnaliști sau de organizații independente. Acestea sunt relevante mai ales în contextul în care rețelele criminale lucrează de multe ori transfrontalier și nu se mai limitează la o singură țară.

Bazele de date internaționale

Companii offshore – paradisurile fiscale

Unele investigații mai complexe pot duce către jurisdicții aflate în paradisuri fiscale. Uneori aceste companii folosesc în circuitele lor financiare societăți din paradisuri fiscale precum Cipru, Insulele Virgine Britanice sau Panama. De multe ori aceste jurisdicții oferă posibilitatea ca politicieni sau crima organizată să dețină în secret companii prin care să dispună de banii publici furați sau să posede proprietăți de lux și acces la conturi pline cu bani.

Jurnaliștii din organizații internaționale precum OCCRP sau ICIJ au pus la punct aplicații și baze de date inteligente care să indexeze informații despre companii offshore și astfel să putem afla cine le controlează din umbră, mai ales în contextul în care aceste date sunt de cele mai multe ori greu accesibile.

Pentru o listă extensivă de baze de date de la nivel internațional puteți consulta https://id.occrp.org/databases.

Una dintre cele mai mari baze de date care ne ajută să găsim informații despre companii off-shore este Open Corporates. De aici putem afla unde este înregistrată o companie și putem face căutări bazate pe nume – baza de date nu afișează toată componența acționariatului/asociații unei firme. Platforma include peste 200 de milioane de companii și 300 de reprezentanți ai companiilor din jurisdicții din toată lumea. Platforma include link-uri către baza de date oficială de unde se pot solicita informații despre asociați. Informațiile sunt preluate inclusiv din seturi de date deschise publicate de statele respective, deci o posibilă limitare este că informația nu este neapărat actualizată la zi.

Căutare după nume reprezentant (officer)

ALEPH este un instrument dezvoltat de Organized Crime and Corruption Reporting Project, care se bazează pe informații din seturi de date obținute din 141 de țări. Platforma indexează și analizează în timp real sute de baze date, incluzând registre ale companiilor, investigații jurnalistice, monitoare oficiale, date legate de priorități, achiziții etc. Aleph a fost dezvoltat de jurnaliști de investigație alături de programatori pentru a veni în sprijinul presei.

Căutare după nume

Căutare într-un set de date

Offshoreleaks este o platformă care indexează peste 800 de mii de companii offshore din lume. Sursa acestor date este în general legată de scurgeri masive de informații. Astfel au fost adunate date despre beneficiarii reali ai companiilor offshore din Panama sau alte paradisuri fiscale. Platforma include date din baze de date legate de investigațiile Pandora PapersParadise PapersBahamas LeaksPanama Papers și Offshore Leaks. Căutarea se poate face după numele companiei, adresă sau numele reprezentantului.

Open Sanctions este o bază de date care conține persoane sau companii care reprezintă un interes economic, politic sau de natură infracțională. Platforma reunește peste 80 de surse de date din întreaga lume combinând informații despre sancțiuni, PEP și entități legate de infracțiuni.

Pentru lista de sancțiuni impuse de SUA puteți căuta în baza de date Office for Foreign Assets Control, iar pentru cele aplicate de UE puteți consulta EU Sanctions Map.

La nivel european există anumite baze de date ale companiilor care sunt publice și pot fi folosite fără a crea conturi, fără costuri sau fără a avea nevoie de cetățenia statului respectiv. Facem referire mai jos doar la câteva dintre aceste portaluri.

Puteți citi mai multe despre baze de date cu companii de la nivel internațional (linkuri, descrieri, accesibilitate) în ghidul Follow the Money: A digital guide for tracking corruption

Un astfel de exemplu este Companies House din Marea Britanie. Platforma permite căutarea după nume, numele societății sau alte informații utile, de tip adresă. Dintre informațiile importante pe care le include enumerăm date despre companie (adresa, data înregistrării, denumirile trecute), persoane responsabile din prezent și din istoricul companiei, informații despre datorii, insolvență, raportul financiar/declarațiile financiare anuale.

Un alt exemplu de bază de date accesibilă public, dar care nu conține aceeași granularitate de informații este Registrul persoanelor cu activități economice din Cehia. Căutarea se poate face după mai multe criterii, inclusiv numele persoanei fizice sau al companiei.

 

Pagină tradusă cu Google Translate

Portalul estonian este probabil unul dintre cele mai complete, similar cu cel din UK. Oferă informații financiare, despre managementul companiei, rapoartele publicate și oferă acces inclusiv la istoricul cu privire la toate aceste componente.

Portalul este disponibil doar în limba estoniană.
Captura este o traducere realizată cu Google Translate.

Un alt mod de a obține anumite date gratuit este de a accesa European Business Registry, care caută în registrele tuturor țărilor membre UE. Deși ulterior unele informații sunt contra cost, cel puțin oferă unele date de la care putem porni cum ar fi adresa sau reprezentantul legal.

Lista integrală a registrelor de la nivelul UE poate fi consultată aici. De menționat că nu toate registrele sunt la fel de accesibile sau oferă informații gratuit.

Bazele de date naționale

Toate datele legate de societăți comerciale sunt înregistrate, arhivate și indexate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. ONRC permite accesul printr-un portal online de unde datele pot fi obținute în timp real, contra cost. În acest portal se pot face căutări în funcție de numele unei persoane. De exemplu, dacă avem un politician cu nume cunoscut, putem să verificăm dacă acesta e acționar sau administrator al vreunei societăți comerciale. Din același portal putem descărca și un document cu situația la zi a societății pe care o vizăm.  

Sunt mai multe tipuri de date pe care registrul le poate pune la dispoziția publicului:

  • un extras la zi al asociațiilor companiei din care aflăm cine sunt acționarii, asociații, administratorii etc companiei în acel moment.
  • un istoric al societății din care aflăm cine a înființat compania, cine a cumpărat și vândut acțiuni de-a lungul timpului și când.  

Așa arată documentul care conține istoricul unei societăți comerciale. Acesta conține și datele de identificare ale societății și câteva informații despre acționarii companiei. Astfel că putem să verificăm dacă am identificat corect asociatul unei societăți.

Dosarul complet al unei societăți comerciale poate fi obținut în baza unei cereri speciale. Pot fi solicitate copiile documentelor depuse de societățile comerciale la Registrul Comerțului. Aici sunt depuse uneori și date financiare, precum bilanțuri. Uneori companiile aduc ca aport la capitalul social diverse proprietăți, astfel că sunt nevoite să depună documente justificative precum contracte sau extrase de la oficiile de cadastru – a se vedea un exemplu mai jos.

Formularul pentru cererea dosarului complet de documente al unei firme poate fi găsit aici, iar aici toate tipurile de formulare care pot fi folosite pentru solicitarea de date.

Cum aflăm beneficiarul real

În ultimii doi ani în baza de date a ONRC au fost introduse noi date care ne ajută când investigăm cazuri legate de societăți comerciale. Mai exact, ONRC colectează declarațiile de beneficiar real. O companie poate avea ca acționari alte societăți comerciale din țară sau din afară, astfel că devine uneori neclar cine decide și cine beneficiază de pe urma activității economice a companiei. De exemplu, o societate din România poate să aibă ca acționar o companie din Cipru sau Panama și astfel urma adevăratului proprietar se pierde. Astfel că la nivelul UE au fost introduse aceste declarații de beneficiar real.

Datele oficiale din martie 2022 arătau că 14.924 de companii românești aveau în acționariat persoane sau companii înregistrate în paradisuri fiscale. Cele mai multe astfel de companii aveau acționari din Cipru – 4316, Marea Britanie – 3489, Olanda – 3215, Elveția – 1915 și Luxemburg – 775.

Noțiunea de beneficiar real a fost introdusă în România prin legea 129/2019 care a transpus Directiva europeană privind combaterea spălării banilor. Potrivit legii românești, beneficiar real este orice persoană care deține direct sau indirect controlul asupra 25% plus unu din acțiunile unei companii înregistrate în România.

Registrul oferă două feluri de opțiuni: informații privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situația la zi) sau eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice.

Așa arată un extras al unei declarații de beneficiar real.

Aici sunt identificate persoanele care controlează o societate comercială. Atât în extras, cât și în declarație se menționează și modul prin care o persoană controlează o companie din România.

Puteți citi mai multe despre investigarea beneficiarilor reali în Ghidul de identificare a beneficiarilor reali.

Lista registrelor cu beneficiari reali la nivel UE poate fi găsită aici.

În ultimii ani au fost dezvoltate și softuri care au integrat baze de date și care analizează informațiile legate de societățile comerciale din România. Acestea sunt din nou extrem de utile atunci când investigăm posibile conflicte de interese.

EBAS este o soluție comercială pe bază de abonament în care puteți găsi indexate toate edițiile Monitorului Oficial din România. În partea a IV-a a Monitorului Oficial sunt publicate deciziile luate de acționarii sau administratorii societăților comerciale. Aceste decizii includ uneori detalii importante, precum cine a vândut și cine a cumpărat acțiunile unei companii, cine a fondat o societate comercială și alte detalii care ne pot ajuta în munca noastră de investigație.  

Față de alte baze de date asemănătoare, portalul Ebas are mai multe puncte tari, funcții care ne ajută să găsim informația mai ușor. Astfel, pe acest portal se pot face căutări după codul numeric personal (CNP) al persoanelor, lucru care ne ajută să filtrăm mai ușor informația și să ajungem mai repede la subiectul nostru. De asemenea, EBAS are și date istorice bune, iar un alt plus este posibilitatea de descărcare a Monitoarelor Oficiale, documente care pot fi folosite ulterior ca probe în articolele noastre. Nu în ultimul rând, pe EBAS putem găsi indexate date din instanțe, cum ar fi, spre exemplu, buletinul procedurilor de insolvență, care ne ajută foarte mult în investigațiile noastre referitoare la societățile comerciale.

Lege5 este o altă soluție comercială pe bază de abonament unde pot fi găsite informații importante atât despre companii, cât și despre persoane fizice. Acest portal este un agregator de informații provenite din diverse surse oficiale: Registrul Comerțului, baza de date a Ministerului Justiției (portalul instanțelor), baza de date cu licitații publice (platforma de achiziții publice SEAP), Ministerul Finanțelor (ANAF) etc.

Spre exemplu, dacă vrem să aflăm detaliile financiare ale unei companii pe o perioadă de timp determinată – cifra de afaceri, profitul/pierderea, capitaluri imobilizate, număr de angajați sau alte detalii din bilanțurile anuale, pe Lege5 putem găsi raportul exhaustiv. De asemenea, în ceea ce privește partea juridică, portalul oferă informații despre dosarele din instanțele românești, dar și hotărâri judecătorești anonimizate. De asemenea, indexează achizițiile publice câștigate de companii și, foarte important, oferă și informații despre legislația în vigoare – legi, ordonanțe, hotărâri etc.

Termene este una dintre cele mai populare baze de date utilizate de jurnaliștii de investigații din România. Un aspect important este faptul că platforma prezintă într-un mod vizual foarte intuitiv și ușor de înțeles structura acționariatului unei societăți comerciale și ramificațiile de interese ale fiecărui acționar în parte, ceea ce ajută la trasarea unor conexiuni cu alte firme sau alți membri ai unor grupuri de interese.

Platforma oferă acces la datele financiare ale unei societăți, istoricul de management, achizițiile publice și procesele din instanțe ale societăților comerciale.

Alte baze de date

Ministerul Finanțelor este altă sursă de informații publică care poate fi folosită pentru a obține date de identificare, informații fiscale și bilanțuri despre companiile comerciale sau ONG-uri, iar informațiile sunt gratuite și disponibile online, în timp real.

Portalul instanțelor. În portal se pot face căutări în funcție de cuvinte cheie, de instanța de judecată, de partea din dosar, de numărul dosarului sau de numărul ședinței. De asemenea, portalul indexează sumarul deciziei judecătorești și găzduiește informații generale referitoare la personal sau date de contact ale tuturor instanțelor de judecată din România.

Rolii.ro este un portal care oferă informații despre hotărâri judecătorești integrale. Hotărârile sunt anonimizate. Însă în cazul în care cunoaștem mai multe date din dosar, procesul de decriptare al unei hotărâri judecătorești este unul facil.

Rejust.ro este, de asemenea, o platformă dedicată jurisprudenței în care găsim indexate hotărâri judecătorești, la fel ca pe rolii.ro, însă de această dată acesta este portalul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii. De aici se pot descărca hotărârile judecătorești integrale.

Registrul Național de Publicitate Mobiliară este arhiva de garanții imobiliare (fiducii). În acest portal se regăsesc date despre ipoteci iar informațiile pot fi căutate în baza de date în funcție de CNP și nume. Informațiile din acest portal ne pot ajuta în munca de investigație, ținând cont că putem afla ce bunuri dețin anumite persoane de interes sau legături între anumite persoane de interes.

O imagine care conține text, captură de ecran, Font, număr

Descriere generată automat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) este instituția care se ocupă de imobilele din România. Această instituție măsoară și identifică în spațiu fiecare proprietate de pe teritoriul țării și poate oferi informații despre proprietarii sau tranzacțiile unor imobile, fie ele că sunt case, apartamente, vile, pășuni sau păduri.

ANCPI are în subordine câte un Oficiu de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) în fiecare județ al țării, iar fiecare OCPI are în subordine mai multe Birouri de Cadastru și Publicitate Imobiliară (BCPI). Pentru a obține toate imobilele deținute de o persoană sau o firmă trebuie completat acest formular (pag. 7) și trimis, alături de dovada plății, la adresa [email protected].

După ce am aflat proprietățile unei firme sau persoane (ANCPI ne trimite numerele de Carte Funciară ale imobilelor), putem afla mai multe informații la zi despre aceste imobile de pe un portal online al ANCPI. De aici putem obține extrasul după cartea funciară, care ne arată informațiile referitoare la imobil și proprietarul actual, dar și dacă imobilul este liber de sarcini sau nu, este sub sechestru într-un dosar sau nu.

În cazul în care vrem să obținem informații istorice despre un imobil, mergem mai departe și solicităm copie după cartea funciară (pentru a vedea, spre exemplu, istoricul proprietarilor unui imobil și modul în care acesta a fost achiziționat). Solicitarea se face către Oficiul de Cadastru pe raza căruia se află imobilul respectiv și se plătește, de asemenea, o taxă.

De asemenea, ANCPI mai oferă o hartă online interactivă cu toate imobilele cadastrate din România, o altă sursă foarte bună de informații și de orientare pentru jurnaliștii de investigație. Din acest portal putem identifica proprietăți pe care le investigăm și putem să continuăm documentarea.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România oferă expertize anuale, din perioada 2008-2023, pentru fiecare județ din România privind piața imobiliară, inclusiv valorile minime stabilite pentru fiecare tip de teren sau construcție în parte.

Platforma este foarte utilă în investigațiile care privesc tranzacții imobiliare suspecte sau retrocedări de terenuri de către administrațiile publice locale.

Alte resurse utile

Detectorul de bani publici – platforma dezvoltată de EFOR, care conține instrumente și informații despre investigarea fondurilor publice, achiziții, informații de natură politică -.

Exposing the invisible - Kit-ul este o resursă de colaborare, de auto-învățare, care face tehnicile și instrumentele de investigație utilizate de investigatorii experimentați mai accesibile persoanelor și comunităților care se simt motivate să înceapă propriile investigații, să colecteze și să verifice informații, să construiască dovezi și să creeze o mai bună înțelegere a problemelor fără pierzând din vedere considerentele etice sau de siguranță - 

Investigate – the manual - Manual conceput pentru a oferi cititorilor o privire de ansamblu asupra practicile de ultimă oră în jurnalismul de investigație, cu accent pe

fluxurile financiare ilegale și recuperarea activelor.

¡SIGAN EL DINERO! – Manual de investigații financiar legat de țările din America Latină

Pune o întrebare

Ghid realizat de Expert Forum