Ghid Politici Publice

Ghid de monitorizare a banilor publici

Ne-am propus să aratăm în acest scurt ghid câteva modalități practice în care autoritățile locale pot folosi datele pentru a-și formula politicile publice.

Doar că acestea nu sunt la fel de accesibile – inclusiv din lipsă de resurse – precum în comunități din SUA sau Canada, în multe cazuri nefiind o prioritate, mai ales dacă lipsesc și resursele pentru colectarea și interpretarea lor. Cu toate acestea, vedem că strângerea, utilizarea și publicarea de date este esențială în funcționarea oricărei primării. Nu mai putem funcționa după logica în care totul se calculează pe hârtie sau în care politicile publice se elaborează fără cercetare. Și vom arăta cum pot fi folosite datele, dar și cum se pot implica cetățenii la modul practic în elaborarea politicilor politice, pornind de la două domenii importante: bugetele locale și energia.

Acest ghid este un instrument care susține politica Expert Forum de a susține deschiderea de date, din domenii foarte diverse, care pornesc de la finanțare politică, la investiții local și achiziții, ajungând la alegeri sau egalitate de șanse. Acesta se completează cu alte ghiduri pe teme legate de transparență și integritate, dintre care menționăm Detectorul de bani publici și Ghidul Alesului Local, pentru consilierii la primul mandat.


Proiect derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la activecitizensfund.ro – ”Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.
Proiect derulat de:
Ghid realizat de Expert Forum