* Cuvânt înainte

Cuvânt înainte

 

În 2004, când am fost ales consilier local al Municipiului Sibiu, aveam 28 de ani şi eram cel mai tânăr consilier dintre colegii mei. Ca mulți dintre dumneavoastră azi, eram lipsit de experiență. Chiar dacă știam din fosta meserie de redactor local multe dintre problemele urbei, mi-a luat mult timp până să deslușesc mare parte din tainele administrației locale. Cursul ținut de Centrul teritorial de formare continuă pentru administrația publică din Sibiu, pe legea ce reglementa statutul alesului local, nu m-a ajutat prea mult. Cum sună denumirea instituției, cam așa a fost și cursul: sec, ținut de juriști, cu puține exemple practice. Şi oricum a fost singurul training de care am avut parte. Digitalizarea era la începuturi iar prima revoluție de e-government Sibiu a însemnat de fapt ca oamenii să-şi poată plăti taxele și impozitele la poștă! Propunerile de hotărâri de consiliu veneau sub forma de vrafuri de hârtie; proiectele de hotărâri puse online erau doar la stadiul de deziderat.

Astăzi ne aflăm într-o situație mult mai bună. Nu numai că avem mai mulți consilieri locali și chiar primari tineri în România, dar digitalizarea a dus accesul la informație într-o altă eră, îmbunătățind mult transparența decizională. Sunt încă multe de făcut; nu ne aflăm nici la jumătatea drumului, ecartul între urbanul mare și zona rurală fiind imens. La fel, dacă e să culegem exemple de bună practică din administrații locale performante, vedem că numărul acestora e limitat: câteva reşedinţe de judeţ, mereu aceleaşi, plus o comună. Le știți și voi!

Subiecte ce vizau reforme în domeniul administrației publice în România și în Republica Moldova s-au aflat în ultimii treizeci de ani de ani de activitate permanent pe agenda fundației noastre. Din 2015 atenția noastră s-a concentrat pe reforma administrației prin digitalizare, având ca reper modelul estonian. Considerăm că el nu aduce doar eficiență ci e un pas important către transparentizare și reducerea corupției. Doar în ultimul an, împreună cu partenerii din Moldova, am discutat cu estonienii soluțiile lor de e-administrație, e-democrație, e-business, e-educație sau e-sănătate; le regăsiţi într-un ghid separat. Cu partenerii noștri de la Expert Forum (EFOR) am susținut dezvoltarea de instrumente privind monitorizarea achizițiilor publice, am organizat traininguri tematice şi am inițiat seria de dezbateri pe probleme de mediu sau termoficare în București.

Similar, având și experiența anterioară, a apărut ideea să elaborăm tot prin partenerii noștri de la EFOR un ghid modern pentru noii aleși locali care să fie însoțit și de o platformă online, ca să puteţi accesa uşor informații sau instrumentele necesare în munca fiecărui ales. Speranţa mea e ca acest ghid să vă fie un reper util. Vă dorim succes în activitatea dumneavoastră!

Cu drag,

Raimar Wagner, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, director de proiecte România și Republica Moldova.

 

Raimar Wagner (44 de ani) s-a născut la Rupea, județul Brașov, a studiat limba și literatura germană și franceză la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, urmând tot aici un an de studii aprofundate în domeniul traductologiei. În perioada 2008-2014 este ales consilier local al orașului Sibiu pe listele FDGR. A lucrat ca jurnalist, traducător, antreprenor în domeniul turismului şi a dezvoltat proiecte sociale. Este cofondatorul mai multor ONG-uri precum Asociația de Înfrumusețare a Orașului Sibiu (AIOS) sau din partea Consiliului Local a Asociației Județene de Turism din Sibiu (AJTS).

Din 2014 este coordonator de proiecte pentru România al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, iar din 2020 ocupă funcția de director de proiect pentru România și Republica Moldova.

Promovarea și apărarea valorilor libertății și a liberalismului stau în centrul activității fundației noastre. O facem încă de la înființare din 1958 în toată Germania, iar în momentul de față suntem prezenți cu birourile noastre în peste 60 de țări în lume. Timp de aproape treizeci de ani am promovat în România democrația, statul de drept, pluralismul și piețele libere. Setul de instrumente standard utilizat în acest scop este educația politică, consultanța politică și dialogul politic. Prin intermediul evenimentelor și publicațiilor noastre încurajăm oamenii, mai ale tinerii și femeile, să se implice activ în viața politică. Susținem tinerii talentați acordându-le burse. Suntem parteneri în proiecte atât cu organizații ale societății civile cât și cu partidele liberale membre în grupul european liberal.

Puteți să ne contactați la: [email protected]

Subcapitole