Construirea unei majorități și negocierea susținerii consiliului local

Fie că aveți o propunere de hotărâre de consiliu local, fie că ați primit o propunere de hotărâre inițiată de primărie pe care o susțineți sau vreți să fie amendată, formarea unei majorități este oricum esențială. Ţineţi cont şi de faptul că pentru politici diferite se pot face majorități diferite, punctuale!

  • Alegeți-vă cu grijă bătăliile pe care vreți să le duceți. Nimeni nu poate fi specialist pe toate problemele pe care le are de discutat consiliul local, nici nu are energie şi timp infinite pentru toate lucrurile care ne pot indigna la un moment dat.
  • Luați-vă câteva domenii de interes pe care puteți face temele serios – că e urbanism, termoficare, mediu, educație, protecţie socială, spitale – și intrați în comisiile de specialitate din consiliul local pentru a discuta aplicat și detaliat proiectele de hotărâri pe domeniul care vă interesează. Informați-vă, citiți legislația relevantă, căutați modele și practici din alte ţări.
  • Discutați apoi cu toți actorii interesați de subiect și pe care deciziile din domeniul respectiv îi privesc: firme, academici, ONG, cetățeni afectați de problemă, consumatori sau beneficiari ai serviciului public în cauză, dar și specialiști, funcționari publici din primărie din departamentele relevante, angajați ai companiilor municipale șamd. Luați în considerare toate punctele de vedere: o problemă frecventă în legiferare, și la nivel local, și la nivel central, este emiterea punctuală a unui act normativ pentru rezolvarea unei chestiuni înguste, fără a lua în calcul efectele asupra celorlalți actori, ceea ce duce la modificări șI corecții frecvente.
  • Căutarea punctelor de vedere, a analizelor existente și a pozițiilor diverșilor actori sunt informații cruciale pentru a găsi soluțiile de policy care să atingă un compromis rezonabil pentru toate interesele legitime și pentru a fundamenta adecvat decizia. Mai mult, ascultarea tuturor și găsirea unor soluții acceptabile duce și la creșterea susținerii politice a propunerii voastre: poate aduce vizibilitate și sprijin electoral la următoarele alegeri. De asemenea, discutând cu toată lumea veți afla din timp și cine se opune și cu ce argumente. Vizibilitatea publică, transparența elaborării proiectelor și consecvența pot crea o presiune publică pentru aprobarea unei hotărâri importante, pe o problemă care preocupă multă lume.
  • Stabiliți-vă limite ale negocierilor. Puteți obține punctual voturi pentru o anumită politică pe care o propuneți negociind susținerea altor consilieri – care, de regulă, vă vor solicita la rândul lor susținerea pentru proiecte de-ale lor. Vor exista multe situații în care vi s-ar putea solicita să votați chestiuni controversate, așadar trebuie să analizați cu atenție și discernământ cui cereți susținerea și ce riscuri există, înclusiv cele de reputație.